Antena 3 CNN Externe Un tribunal din Bangladesh a CONDAMNAT LA MOARTE un britanic şi un american

Un tribunal din Bangladesh a CONDAMNAT LA MOARTE un britanic şi un american

Un tribunal din Bangladesh a CONDAMNAT LA MOARTE un britanic şi un american
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
03 Noi 2013   •   13:22
Un tribunal de excepţie din Bangladesh a condamnat duminică la moarte un britanic şi un american, pentru rolul pe care l-au jucat în asasinarea unor intelectuali în cadrul Războiului de Independenţă din 1971 împotriva Pakistanului, relatează AFP, conform Mediafax.
Zece persoane, inclusiv şapte islamişti, au fost condamnate începând din ianuarie de Tribunalul Internaţional pentru crime comise în Bangladesh (ICT), o jurisdicţie controversată, înfiinţată în 2010 de către Guvern.
În cursul intervenţiei Indiei, la finalul războiului, în 1971, care a marcat înfrângerea iminentă a Pakistanului, miliţii pro-Islamabad au masacrat zeci de profesori, realizatori, medici şi jurnalişti.
Cetăţeanul britanic Chowdhury Mueen-Uddin a fugit din Bangladesh după război şi a ocupat posturi importante într-o serie de organizaţii islamice în Marea Britanie, participând la crearea Consiliului Musulman din ţara sa de adopţie.
Acest fost jurnalist de la Londra lucra pentru un cotidian din Bangladesh atunci când ţara sa, care era la vremea respectivă doar o provincie numită Pakistanul de Est, s-a despărţit de Pakistanul de Vest - Pakistanul actual.
El este acuzat că a fost un important membru activ al miliţiei islamiste pro-pakistaneze Al-Badr şi al partidului islamist radical Jamaat-e-Islami, care luptau pentru ca provincia să rămână în cadrul Pakistanului.
Într-un comunicat publicat pe site-ul său înainte de condamnare, el şi-a afirmat din nou nevinovăţia, recunoscând totodată că a fost un opozant faţă de independenţa Bangladeshului.
Justificându-şi refuzul de a fi extrădat, el a declarat că "nu are nicio încredere" în acest tribunal de excepţie.
Ashrafuzzaman Khan, un cetăţean american, era un lider al studenţilor de la Universitatea Dhaka şi trăieşte în prezent la New York. Justiţia din Bangladesh l-a acuzat că a fost "executorul-şef" în cadrul miliţiei Al-Badr.
"Au încurajat, au susţinut moral şi au participat la asasinarea a 18 intelectuali", a apreciat judecătorul Mojibur Rahman Mia, anunţând verdictul, şi anume pedeapsa capitală prin spânzurare, în absenţa celor doi condamnaţi, ambii sexagenari.
"Nu se va face dreptate dacă nu vor primi pedeapsa capitală", a apreciat Obaidul Hassan, preşedintele Curţii, la Dhaka.
Cei doi au refuzat să se prezinte la procesul împotriva lor. Avocaţii lor au pledat că sunt nevinovaţi, dar niciun martor al apărării nu a fost chemat la bară.
Câteva sute de persoane şi-au manifestat bucuria, la anunţarea verdictului, într-o piaţă din centrul capitalei.
"Aveam 17 ani atunci când mi-au răpit unchiul. Acum am 58 de ani (...). Sper să trăiesc suficient de mult cât să îi văd aduşi în ţară şi executaţi", a declarat Masuda Faruq Ratna.
Un grup privat de anchetă a identificat 1.175 de persoane - inclusiv generali pakistanezi şi islamişti aliaţi ai Islamabadului la vremea respectivă - suspectate că au comis diverse crime în cursul Războiului din 1971, ca de exemplu omucideri, violuri şi convertiri cu forţa de la hinduism la islam.
Însă unii acuză puterea că a creat tribunalul de excepţie din motive politice, majoritatea persoanelor judecate pentru abuzuri comise în urmă cu peste 40 de ani făcând parte din opoziţie.
Guvernul afirmă că aceste procese sunt necesare pentru cicatrizarea rănilor încă deschise ale Războiului de Independenţă.
 
De la primul verdict, pronunţat pe 21 ianuarie, şi până în prezent, aproximativ 150 de persoane au fost ucise în confruntări între forţele de ordine şi membri Jamaat-e-Islami.
Potrivit Guvernului, Războiul din 1971 s-a soldat cu tri milioane de morţi. Date provenind de la instanţe independente apreciază că bilanţul este cuprins între 300.000 şi 500.000 de morţi.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close