Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Grecia schimbă jocul. Ameninţarea la adresa Europei înainte de reuniunea Eurogrupului

Grecia schimbă jocul. Ameninţarea la adresa Europei înainte de reuniunea Eurogrupului

Grecia schimbă jocul. Ameninţarea la adresa Europei înainte de reuniunea Eurogrupului
de O.P.    |    09 Mar 2015   •   08:40

Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a mărit miza duminică, în ajunul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles, și a vorbit despre posibilitatea organizării de noi alegeri sau chiar a unui referendum privind acordul asupra datoriei țării, informează France Presse.

Dacă miniștrii din zona euro nu vor accepta principalele reforme propuse de Grecia pentru a debloca următoarea tranșă de ajutor de care are mare nevoie, "ar putea exista probleme", a avertizat Varoufakis, într-un interviu apărut duminică în Corriere della Serra.

"Am putea reveni la alegeri. Am putea organiza un referendum. Așa cum mi-a spus prim-ministrul nostru (Alexis Tispras — n.r.), nu suntem încă lipiți de locurile noastre", a afirmat el.

Grecia a mai amenințat cu un referendum privind planul de ajutor în noiembrie 2011, provocând un moment de panică pe piețele financiare și nemulțumirea partenerilor săi europeni, ceea ce a determinat căderea premierul George Papandreou.

Partenerii Greciei au căzut de acord săptămâna trecută asupra prelungirii cu patru luni a programului de ajutor pentru Atena, însă au indicat că fondurile astfel prevăzute — circa 7 miliarde de dolari — nu vor fi oferite până în aprilie, dată la care vor analiza progresele în reformele promise de guvernul lui Alexis Tsipras.

×
Subiecte în articol: Grecia zona euro
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close