Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Reacţia Republicii Moldova faţă de conflictul din Ucraina. Ce efecte are asupra ţării de lângă România

Reacţia Republicii Moldova faţă de conflictul din Ucraina. Ce efecte are asupra ţării de lângă România

Reacţia Republicii Moldova faţă de conflictul din Ucraina. Ce efecte are asupra ţării de lângă România
de O.P.    |    09 Mar 2015   •   07:29

Relaţiile economice apropiate cu Europa, nu conflictul, reprezintă cea mai bună modalitate de a contracara mişcările separatiste din Ucraina şi din alte foste republici sovietice, a declarat ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, într-un interviu pentru USA Today publicat în ediţia online.

"Important este ca Ucraina să avanseze pe calea integrării europene şi să continue să se reformeze conform normelor internaţionale", a afirmat Natalia Gherman.

"Speculaţiile privind extinderea conflictului din Ucraina generează o impresie de vulnerabilitate pe care oamenii o au despre Ucraina şi Moldova, care nu exista înainte", a adăugat ea.

În timp ce preşedintele american Barack Obama ia în considerare furnizarea de arme Ucrainei pentru a echilibra sprijinul acordat de Rusia separatiştilor, ministrul moldovean consideră că posibilitatea comerţului liber cu Europa este un insturment mai puternic împotriva ambiţiilor separatiste.

Producătorii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria se gândesc deja să-şi modifice standardele pentru a avea mai mult acces pe piaţa europeană, a precizat Gherman.

"Moldova şi Ucraina devin mult mai atractive pentru regiunile lor separatiste datorită modernizării, drepturilor omului, creşterii economice şi avansării spre Uniunea Europeană, care este o zonă de stabilitate", a adăugat ea. "Dacă devenim mai atractivi în comparaţie cu alte zone (Rusia) oamenii vor face alegerea corectă", a mai spus ministrul moldovean.

Însă moldovenii intervievaţi la Chişinău sunt sceptici faţă de optimismul Nataliei Gherman referitor la posibilitatea aderării la Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
E oficial: Reguli noi pentru românii care vor să își facă buletinul!
x close