Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Scandal la Bruxelles din cauza României. Țara noastră, acuzată că abuzează de sistemul Mandatului european de arestare

Scandal la Bruxelles din cauza României. Țara noastră, acuzată că abuzează de sistemul Mandatului european de arestare

1 minut de citit Publicat la 15:33 18 Oct 2017 Modificat la 15:33 18 Oct 2017
Scandal la Bruxelles din cauza României. Țara noastră, acuzată că abuzează de sistemul Mandatului european de arestare
Foto: pixabay.com

La Bruxelles nu se vorbește doar în termeni laudativi la adresa justiției din România. Dacă unele ONG-uri încearcă să spele imaginea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, altele cer schimbarea legislației pe mandatele europene din cauza României.

Willy Fautre, directorul organizaţiei Drepturile Omului fără Frontiere, susține că România abuzează de sistemul Mandatului european de arestare și critică Bucureştiul pentru presupusa utilizare în scop politic a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

"Spre exemplu, în perioada 2015-2016, au existat 1.508 de cereri de extrădare adresate de România Marii Britanii în timp ce Londra a adresat doar şase cereri Bucureştiului", a spus Willy Fautre.

Willy Fautre, despre cazul Dan Adamescu

”Nu poți avea încredere în toate sistemele legale. Unele sunt corupte, alte țări nu pot oferi centre de detenție care corespund standardelor UE, iar acest lucru a fost denunțat destul de recent în România, unde o persoană în vârstă de 68 de ani a murit în timpul detenției, Dan Adamescu. Sunt și alte cazuri de decese în timpul detenției în închisorile din România, care au fost denunțate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar și de Departamentul de Stat al SUA în raportul său anual, de Avocatul Poporului din ROmânia, de Comitetul APADOR de la Helsinki și de multe alte organizații pentru drepturile omului. România a devenit un loc întunecat în ceea ce privește implementarea mandatului european de arestare în Europa. (...) Nu te poți baza pe sistemul judiciar, au fost denunțate mai multe probleme. De exemplu, implicarea serviciilor de securitate, a serviciilor de informații din România, în munca judecătorilor, așa cum au spus chiar magistrații, de asemenea și implicarea presei”, a spus Willy Fautre.

”Acest lucru se regăsește, de asemenea, în statisticile Curții Europene. Au fost printre cele 13 cazuri de drepturi la un proces corect care au fost încălcate. Dreptu de a avea o anchetă eficientă a fost, de asemenea, încălcat în 13 cazuri, iar în 27 de cazuri condițiile de detenție au fost denunțate de Curtea Europeană”, a mai spus el.

"Combaterea coruţiei este o componentă esenţială a bunei guvernări, iar România este menţionată frecvent ca fiind un elev bun în Europa. Cu toate acestea, numeroase personalităţi de rang înalt din România au denunţat implicarea serviciilor secrete române în activitatea DNA şi transformarea acesteia în instrument pentru reglări de conturi politice şi financiare", a mai spus Willy Fautre.

×
Etichete: justitie
Parteneri
x close