Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen trimite un mesaj puternic Rusiei: ”Dacă Putin încearcă să dividă Europa, să ne dezbine pe toți, a reușit exact contrariul. Suntem mai uniți ca niciodată”

Ursula von der Leyen trimite un mesaj puternic Rusiei: ”Dacă Putin încearcă să dividă Europa, să ne dezbine pe toți, a reușit exact contrariul. Suntem mai uniți ca niciodată”

În cursul zilei de azi, la o sesiune extraordinară a Parlamentului European despre Ucraina, Ursula von der Leyen a vorbit despre lupta poporului ucrainean și despre agresiunea Rusiei.

Ursula von der Leyen trimite un mesaj puternic Rusiei: ”Dacă Putin încearcă să dividă Europa, să ne dezbine pe toți, a reușit exact contrariul. Suntem mai uniți ca niciodată”
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    01 Mar 2022   •   15:16

”Războiul s-a întors în Europa.  După 30 de ani, sirenele s-au auzit din nou într-o capitală europeană, mii de oameni fugind de bombe, ascunși în stațiile de metrou, ținându-se de mână, plângând în tăcere, încercând să se înveselească unul pe celălalt. Oamenii și-au luat copii și bagajele în spate și au mers zeci de kilometri către Uniunea noastră. Au cătat refugiu în interiorul granițelor noastre, fiindcă la ei în țară nu mai erau în siguranță.

Bărbați, femei, copii mor din nou pe teritoriul Ucrainei, din cauză că președintele țării vecine, Vladimir Putin, a decis că ei nu au dreptul de a exista.

„Permiteți-mi să citez editorialul unui ziar ucrainean, Kyiv Independent, publicat cu câteva ore înainte de începerea invaziei: „Nu este vorba doar despre Ucraina, este o ciocnire a două lumi, două seturi opuse de valori”. Au atâta dreptate.

Aceasta este o ciocnire între statul de drept și statul armei, între democrați și autocrații, între o ordine bazată pe reguli și o agresiune netedă. Modul în care răspundem astăzi la ceea ce face Rusia va determina viitorul sistemului internațional. 

În aceste zile, Ucraina independentă se confruntă cu cea mai întunecată oră. În același timp, poporul ucrainean ridică torța libertății pentru noi toți, dă dovadă de un curaj imens.

Ei își apără viețile, dar luptă și pentru valori universale și sunt dispuși să moară pentru ele. Președintele Zelenski și poporul ucrainean sunt adevărata noastră inspirație.

Destinul Ucrainei este amenințat, dar și al nostru este în balanță. Trebuie să arătăm puterea democrației noastre, a persoanelor care aleg să trăiască liber.

Astăzi, o Uniune de aproape jumătate de miliard de oameni s-a mobilizat pentru Ucraina. Europenii demonstrează în fața ambasadelor Rusiei din toată Uniunea Europeană.

Mulți dintre ei și-au deschis ușile caselor pentru oamenii fug din fața bombelor lui Putin.

Mulțumesc în mod special Poloniei, României, Slovaciei și Ungariei pentru că i-au primit pe acești oameni.

Europa va fi acolo pentru ei. Asta este promisiunea noastră

Si de aceea propunem să activăm un mecanism temporar de protecție pentru a le oferi un statut de siguranță și acces la școli, îngrijire medicală și muncă. O merită. Trebuie să facem asta acum.

Și știm că acesta este doar începutul. Mulți ucraineni ne vor cere ajutorul în continuare. Trebuie să ne arătăm solidaritatea față de ei.

Într-un timp foarte scurt, am adoptat trei valuri de restricții dure împotriva Rusiei, asupra sistemului său financiar, asupra industriei sale high tech și asupra elitelor corupte. Este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre.

Aceste sancțiuni vor lovi puternic economia Rusiei și Kremlinul. Deconectăm bănci-cheie de la sistemul de plăți SWIFT. Am blocat, de asemenea, tranzacțiile Băncii Centrale a Rusiei și asta va paraliza miliarde de bani în valută, închizând robinetul războiului lui Putin. Trebuie să oprim finanțarea acestui război.

De asemenea, am țintit sectoare importante ale economiei ruse. Am făcut imposibil pentru Rusia să își îmbunătățească rafinăriile de petrol, să își modernizeze flota aeriană, să acceseze multe resurse tehnologice necesare pentru un viitor prosper. Ne-am închis spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Știu că aceste sancțiuni au un preț pentru economia noastră. Dar oamenii Europei înțeleg că trebuie să facem ceva. Protejarea libertății noastre are un preț, dar este un cost pe care suntem dispuși să-l plătim, pentru că libertatea este neprețuită. 

Acesta este principiul nostru. Investițiile noastre de astăzi ne vor face mai independenți mâine.

Vom adăuga cel puțin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a face față consecințelor umanitare ale acestui război tragic, atât în ​​țară, cât și pentru refugiați.

Dacă Putin încearcă să dividă Europa, să despartă NATO și să ne dezbine pe toți, el a reușit exact contrariul. Suntem mai uniți ca niciodată.

UE și Ucraina sunt astăzi mai aproape ca niciodată. Trebuie să încheiem acest război și să vorbim despre următorii pași. Dar sunt absolut sigură că nimeni din acest hemiciclu că poporul ucrainean, care rezistă atât de curajos pentru valorile noastre europene, face parte din familia noastră europeană.

Și, astfel, spun „Viață lungă, Europa”, „Viață lungă Ucrainei libere și independente”.

Suntem cu voi. Glorie Ucrainei!”

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Hidroelectrica a anunţat perioada în care se transmite indexul în mai 2024
x close