Antena 3 CNN Externe Variola maimuței, depistată în alte trei țări din afara Africii, două din Europa. Ce spun specialiștii

Variola maimuței, depistată în alte trei țări din afara Africii, două din Europa. Ce spun specialiștii

Alte trei țări din afara Africii au detectat pentru prima dată cazuri de variola maimuței. Numărul total al statelor în care a ajuns virusul a crescut la 21.

Variola maimuței, depistată în alte trei țări din afara Africii, două din Europa. Ce spun specialiștii
Sursa foto: Twitter / Dr. Chibuzo
de Cerasela Stafie    |    25 Mai 2022   •   10:09

Emiratele Arabe Unite (EAU) au devenit primul stat din Golf care a înregistrat un caz de variola maimuței. Cehia și Slovenia au raportat, de asemenea, primele cazuri marți. Cele trei țări s-au alăturat altor 18 state din afara Africii care au detectat virusul. Se așteaptă ca acest număr să crească și mai mult, dar experții spun că riscul general pentru populație rămâne scăzut.

Au fost găsite focare de virus în Europa, Australia și America. Simptomele includ adesea febră și erupție cutanată, dar boala este de obicei ușoară.

În Emiratele Arabe Unite, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că a fost detectat un caz la un călător care a vizitat recent Africa de Vest și care primește acum tratament medical.

Autoritățile de acolo spun că sunt ”pe deplin pregătite” pentru a gestiona orice focar, adăugând că au existat protocoale de supraveghere timpurie pentru detectarea bolii, scrie BBC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că virusul poate fi controlat cu un răspuns corect în țările din afara Africii, unde de obicei nu este detectat. ”Vă încurajăm pe toți să sporiți supravegherea variolei maimuței, pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmitere și pentru a înțelege unde se îndreaptă aceasta”, a spus directorul OMS pentru Pregătirea pentru Riscuri Infecțioase Globale, Sylvie Briand, la o conferință de marți. Este posibil ca focarele să nu fie normale, dar rămân controlabile, a adăugat ea.

În afara Africii, există acum 237 de cazuri confirmate sau suspectate de variolă a maimuței, iar autoritățile sanitare din întreaga lume au anunțat planuri de a limita virusul.

Germania spune că a comandat până la 40.000 de doze de vaccin Imvanex - folosit pentru tratarea variolei, dar eficient și împotriva variolei maimuțelor - pentru a fi gata în cazul în care focarul se agravează.

Și în Franța, care a detectat trei cazuri, oficialii au anunțat o campanie de vaccinare a adulților care au fost expuși recent. Autoritățile de acolo recomandă ca un vaccin să fie administrat în termen de patru zile de la expunere.

În Anglia, oficialii au anunțat marți că au fost detectate încă 14 cazuri de virus. Numărul total de cazuri din Marea Britanie a ajuns la 71.

Variola maimuței este de obicei asociată cu călătoriile în Africa Centrală sau de Vest, dar unele dintre cazurile care au apărut în afara acestor țări nu au avut niciun istoric de călătorie.

Nu se răspândește ușor între oameni, dar o poate face prin atingerea hainelor, a lenjeriei de pat sau a prosoapelor folosite de cineva cu erupție cutanată, atingerea veziculelor sau a crustelor de pe pielea unei persone infectate și tusea sau strănutul unei persoane cu erupție cutanată.

Dacă te infectezi cu variola maimuță, de obicei durează între cinci și 21 de zile pentru ca primele simptome să apară. Ele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. 

×
Subiecte în articol: Variola maimuței cazuri noi infectare
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close