Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care variola maimuței se răspândește în Occident. Legătura cu COVID-19

Motivul pentru care variola maimuței se răspândește în Occident. Legătura cu COVID-19

Cazurile recent raportate de infecție cu "variola maimuței" îi bulversează pe specialiști, în contextul în care acestea par să nu aibă legătură unul cu altul.

monkeypox
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Mai 2022   •   15:56

În data de 18 mai, în Marea Britanie erau consemnate 9 astfel de cazuri și doar primul - raportat pe 6 mai - are legătură cu continentul african, fiind vorba de o persoană care a călătorit în Nigeria.

Experții se tem de o transmitere mai amplă, ce ar putea fi favorizată persoanele infectate despre care autoritățile sanitare nu au cunoștință.

O alertă a Agenției pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) subliniază că recentele cazuri din Regatul Unit sunt "predominant" ale unor persoane care s-au declarat gay, bisexuale sau bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați.

UKHSA a avertizat aceste grupuri să manifeste precauție. 

Specialiștii întreprind în prezent secvențieri genomice pentru a stabili dacă tulpina virală este aceeași în cazurile recente, potrivit unui anunț făcut săptămâna aceasta de Organizația Mondială a Sănătății.

Cauza răspândirii variolei maimuței poate fi legată indirect de pandemia de COVID

Când vine vorba de apariția subită a noilor infectări, o posibilă cauză favorizantă ar putea fi ridicarea restricțiilor de călătorie, care au fost impuse în multe țări - inclusiv Marea Britanie - ca urmare a pandemiei de COVID.

"Teoria mea de lucru este că sunt multe cazuri în Africa Centrală și de Vest iar călătoriile s-au reluat și acesta este motivul pentru care asistăm la răspândirea infectărilor în Occident", spune Jimmy Withworth, profesor la  London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Agentul patogen responsabil pentru "variola maimuței" face parte din aceeași familie cu virusul care provoacă variola, o boală infecțioasă care a ucis sute de milioane de oameni de-a lungul timpului și care a fost eradicată prin vaccinare în anii '70 ai secolului trecut.

De la eradicarea variolei, vaccinările au încetat.

Însă vaccinul antivariolic protejează și împotriva "variolei maimuței", astfel că oprirea vaccinărilor a dus la o creștere a acestei din urmă boli în zonele unde virusul este răspândit, arată Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la Universitatea din California (UCLA).

Potrivit acesteia, investigarea noilor cazuri este importantă, pentru că ele par să indice noi mijloace de transmitere a infecției, aspect care va trebui stabilit.

Ce știu specialiștii despre variola maimuței și felul în care aceasta se transmite

Virusul se transmite prin contact, contaminarea fiind de la animal la om sau, mai rar, de la om la om.

A fost identificat prima dată în anul 1958 la maimuțe, de unde și numele.

În prezent, rozătoarele sunt considerate principalele gazde din regnul animal.

Variola maimuței se manifestă prin febră și o erupție cutanată specifică. Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă, cu o mortalitate de până la 10%, și tulpina din Africa de Vest, care are o rată a mortalității în aproximativ 1% din cazuri. 

Tulpina vest-africană este considerată responsabilă de cazurile din Marea Britanie.

În afara celor 9 cazuri din Marea Britanie au mai raportat infecții Portugalia (5 cazuri) și SUA (1 caz).

Spania, de asemenea, testează 23 de cazuri potențiale. Nici Spania, nici Portugalia nu au mai raportat anterior cazuri de variola maimuței, notează Reuters.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței occident COVID-19
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close