Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin, mesaj pentru Europa: Nu puteți renunța la gazul rusesc

Vladimir Putin, mesaj pentru Europa: Nu puteți renunța la gazul rusesc

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Moscova va depune eforturi pentru a-și redirecționa energia spre est, în timp ce țările europene încearcă să reducă dependența de exporturile rusești, adăugând că Europa nu va putea evita complet gazul rusesc imediat.

Vladimir Putin, mesaj pentru Europa: Nu puteți renunța la gazul rusesc
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    14 Apr 2022   •   16:40

Rusia, care reprezintă aproximativ 10% din producția mondială de petrol, a creat legături mai strânse cu Asia și China, cel mai mare consumator de energie din lume, încercând să-și diversifice livrările de pe piețele sale tradiționale din Europa.

Sancțiunile occidentale asupra operațiunii militare a Moscovei în Ucraina au afectat exporturile rusești de energie, complicând finanțarea tranzacțiilor și a logisticii.

”Ceea ce este uimitor este că așa-zișii parteneri din țări neprietenoase recunosc că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gaze naturale, de exemplu”, a spus Putin la o ședință guvernamentală televizată, scrie Reuters.

”Nu există un înlocuitor pentru gaz în Europa acum”, a adăugat. Președintele rus a mai spus că Europa, prin întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia, provoacă creșterea prețurilor și destabilizează piața.

”Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice ale Rusiei”, a subliniat Putin.

”Operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a declanșat o revizuire a priorităților energetice ale celor 27 de țări ale UE, în timp ce Bruxelles-ul încearcă să elibereze țările de dependența de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazul natural al blocului.

Putin a spus că Rusia trebuie să construiască infrastructură pentru a-și spori aprovizionarea cu energie în Asia. Țara a început furnizarea de gaze către China la sfârșitul anului 2019, după ani de discuții minuțioase, și a convenit să reducă prețurile la combustibil.

Liderul de la Kremlin a mai spus că rolul monedelor naționale în tranzacțiile de export ar trebui să crească, pe fondul planurilor Rusiei de a trece la plăți în ruble pentru livrările sale de gaze, în principal către Europa.

Rusia a înregistrat o scădere abruptă a producției de petrol, sursa sa principală de venituri, pe fondul dificultăților cu plățile pentru comerț și nave. Principalele case comerciale globale intenționează să reducă achizițiile de țiței și combustibil de la companiile petroliere controlate de stat ale Rusiei încă din 15 mai, au spus unele surse, pentru a evita încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene asupra Rusiei. 

Putin a spus că cele mai ”acute” probleme ale sectorului energetic rus sunt legate de întreruperea logisticii aprovizionării cu energie.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close