Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski s-a adresat evenimentului de la București, după ce Klaus Iohannis a vorbit de o "situație inadmisibilă", dacă drona căzută în România provine din Rusia

Volodimir Zelenski s-a adresat evenimentului de la București, după ce Klaus Iohannis a vorbit de o "situație inadmisibilă", dacă drona căzută în România provine din Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat prin legătură video Forumului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), desfășurat la București, la scurt timp după ce gazda evenimentului, președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă declarație legată de găsirea resturilor unei drone care ar putea proveni din Rusia pe teritoriul României.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2023   •   17:14

Zelenski s-a referit la atacurile frecvente ale Rusiei asupra infrastructurii portuare la Dunăre a Ucrainei și a estimat că, dacă Moscova avea succes în invazia sa în Ucraina, situația ar fi putut fi mult mai gravă pentru vecinii acesteia.

"...Am avut şi victime. Aceste consecințe ale atacurilor asupra orașelor Reni, Izmail şi Chilia...

Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina.

În trecut, am suferit din cauza lipsei de solidaritate, însă 24 februarie (data invaziei ruse) a schimbat totul. Am reușit, cu toții, să ne dovedim solidaritatea.

Ucraina este recunoscătoare țărilor dumneavoastră pentru sprijinul acordat. Facem front comun pentru libertatea noastră, pentru viitorul nostru european în comun (...) Acest forum este o formă de unitate, de eliminare a lucrurilor care ne separă", a spus președintele ucrainean.

Klaus Iohannis: "Dacă se dovedește că drona este a Federației Ruse, situația este inadmisibilă".

Anterior, Iohannis a denunțat o potențială "situație inadmisibilă", dacă se va dovedi că drona ale cărei resturi au fost găsite la Plauru, în județul Tulcea provine din Federația Rusă.

"Doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României.

În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO", a spus Iohannis.

Iohannis a subliniat că atacurile ruse, pe care le-a denunțat drept  "crime de război", au loc la o distanță foarte mică de granița românească.

"Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră", și-a încheiat președintele român scurta declarație.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close