Antena 3 CNN Externe Washington Post: Elon Musk i-a cerut lui Donald Trump să anuleze tarifele impuse în „Ziua Eliberării”. A fost ignorat

Washington Post: Elon Musk i-a cerut lui Donald Trump să anuleze tarifele impuse în „Ziua Eliberării”. A fost ignorat

B.N.
3 minute de citit Publicat la 11:04 08 Apr 2025 Modificat la 22:32 10 Apr 2025
elon musk si donald trump foto getty images
Elon Musk este îngrijorat cu privire la efectele tarifelor impuse de administraţia SUA asupra afacerilor sale Foto: Getty Images

Elon Musk, cel mai bogat om din lume şi consilier informal al preşedintelui SUA Donald Trump ar fi făcut apeluri directe către acesta pentru a anula noile tarife care au bulversat economia mondială, însă nu a avut succes, scrie Washington Post.

După ce în weekend a postat o serie de mesaje în care îl critica pe unul dintre principalii consilieri ai Casei Albe pentru planul tarifar agresiv al președintelui Donald Trump, Musk a trecut peste capul aceluiași oficial, și a făcut apeluri personale către Trump pentru a îmblânzi tarifele. Intervenţia lui, fără succes, a fost confirmată de două persoane care au vorbit sub condiția anonimatului.

Sâmbătă, Musk a scris în termeni critici despre studiile consilierului comercial al Casei Albe, Peter Navarro, care este unul dintre oamenii-cheie care au dezvoltat noile planuri tarifare: „Un doctorat în Economie de la Harvard este un lucru rău, nu un lucru bun”, a scris Musk.

De asemenea, Musk a postat un videoclip pe X în care regretatul economist conservator Milton Friedman prezenta beneficiile cooperării comerciale internaționale.

Totuşi, Musk a dat semne de reconciliere luni, când a apreciat un mesaj de pe contul oficial al consilierului comercial al SUA despre practicile comerciale neloiale care afectează exportatorii americani, care de altfel sunt justificarea oficială pentru tarifele lui Trump.  

Trump a amenințat luni că va adăuga noi tarife de 50% la importurile din China, care se adaugă peste taxele de 34% pe care le-a anunțat săptămâna trecută, însă în acelaşi timp, a semnalat că este deschis la negocieri cu privire la unele aspecte ale politicii sale.

Ruptura lui Musk de Trump cu privire la politica de tarife semnalează dezacordul cel mai important dintre președinte și unul dintre consilierii săi cheie, care a investit aproape 290 de milioane de dolari pentru a-l sprijini pe el și pe alți republicani la alegerile de anul trecut și a condus eforturile de reducere a costurilor ale Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală DOGE din SUA din ianuarie.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat miercuri, pe 2 aprilie, pe care el o numește „Ziua eliberării Americii”, noi taxe vamale așa-zis „reciproce”, care schimbă regulile jocului în comerțul mondial. Tarifele urmează să intre în vigoare imediat.

Cei mai bogaţi 500 de oameni din toată lumea au pierdut, în total, aproximativ 536 de miliarde de dolari în primele două zile de tranzacţionare la bursă de după "Ziua Eliberării". A fost cea mai mare pierdere de avere în două zile înregistrată vreodată de indicele miliardarilor de la Bloomberg, scrie The Guardian.

Elon Musk, pe picior de plecare din Administraţia Trump

Acesta nu este primul dezacord între cei doi: Musk nu a fost de acord cu alți membri ai administrației lui Trump cu privire la chestiuni precum vizele H1-B pentru imigranți sau abordarea DOGE privind cheltuielile guvernamentale.

Într-un interviu cu vicepremierul italian Matteo Salvini din weekend, Musk a mai spus că și-ar dori să vadă o „zonă de liber schimb” între Europa și Statele Unite: „În cele din urmă, sper că va exista un consens că atât Europa, cât și Statele Unite ar trebui să treacă în mod ideal, în opinia mea, la comerţ cu tarif zero”.

Musk, care este directorul executiv al producătorului de vehicule electrice Tesla, a spus de multe ori că tarifele de export defavorizează companiile care contează atât Statele Unite, cât și pe China drept centre- cheie de producție și de consum.

De altfel, Musk s-a opus tarifelor cel puțin încă de la primul mandat al lui Trump, când Tesla a intentat un proces pentru a anula taxa pe importurile Tesla din China în Statele Unite.

Disputa dintre Musk şi Trump pe tema tarifelor vine cu doar câteva săptămâni înainte ca Musk să își părăsească postul din Administrația Trump. De asemenea, vine pe fondul presiunii crescânde pe Tesla pentru a limita efectele negative ale scăderii cererii pentru maşini, cauzate parțial de incursiunea lui Musk în politică.

 

 

×
x close