Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Băsescu se teme de un conflict militar România-Rusia. Preşedinţia neagă informaţiile

WikiLeaks: Băsescu se teme de un conflict militar România-Rusia. Preşedinţia neagă informaţiile

Traian Băsescu declarat că se teme de un conflict militar România-Rusia, în Transnistria, arată o telegramă WikiLeaks publicată de Gândul. Preşedintele a făcut această declaraţie în 2008, la o întâlnire cu senatorul american Richard Lugar la Bucureşti.

WikiLeaks: Băsescu se teme de un conflict militar România-Rusia. Preşedinţia neagă informaţiile
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2011   •   17:20

Ambasadorul SUA de la acea vreme, Nicholas Taubman, a precizat că Traian Băsescu "este în mod clar îngrijorat" de posibilitatea unui conflict militar România-Rusia.

"Băsescu este îngrijorat în mod clar că ruşii pot declanşa o provocare în Moldova, care ar necesita practic un răspuns militar al României cu implicaţii extinse pentru UE şi NATO", scria ambasadorul Nicholas Taubman, în concluzia relatării despre întâlnirea preşedintelui român cu senatorul Richard Lugar.

În cazul în care ruşii ar fi lansat provocarea în Transnistria, Traian Băsescu spunea că România ar fi fost pusă în faţa unor "opţiuni foarte dure".

Liderul României şi-a exprimat, totodată, temerea că ţara noastră ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, urmându-se astfel un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei.

Aceeaşi telegramă WikiLeaks mai arată totuşi că Băsescu era "şocat" de "imensa lipsă de maturitate" de care au dat dovadă "aventurierii" din Georgia, când au răspuns provocărilor Rusiei.

Rusia a invadat Georgia pe 8 august 2008, sub pretextul că militarii georgieni au atacat etnici ruşi din Osetia de Sud.

"Preşedintele nu a vorbit despre implicarea directă a ţării într-un conflict cu Rusia"

Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, este sceptic în privinţa autenticităţii cablogramei WikiLeaks.

„Nimeni nu ştie dacă cablograma este autentică. (...) Ştim cu certitudine că în 27 august 2008 a existat o întâlnire a preşedintelui cu senatorul Luger. Acea întâlnire a fost pe agenda preşedintelui şi ulterior s-a emis un comunicat de presă".

„În nici un caz, preşedintele României nu a vorbit despre implicarea directă a ţării într-un conflict cu Rusia”, a declarat Valeriu Turcan pentru Antena 3.

Reacţia lui Băsescu: În 2008, România avea vreo două praştii şi vroia să declare război

Traian Băsescu a glumit pe tema telegramelor WikiLeaks, potrivit cărora, în 2008, preşedintele s-ar fi temut de un conflict militar cu Rusia. Reacţia şefului de stat a fost înregistrată la finalul ceremoniei de învestitură a lui Leonard Orban în funcţia de ministru al Afacerilor Europene.

„În 2008, România dispunea de câteva praştii cu raza lungă de acţiune şi era gata să declare razboi. Iar acum avem vreo două praştii în plus”, a spus şeful de stat.

Fragment din cablograma dată publicităţii de WikiLeaks

×
Subiecte în articol: Rusia conflict armat
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close