Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de oameni au protestat la Belgrad față de un proiect de exploatare minieră. Poliția a intervenit după ce au blocat gările

Zeci de mii de oameni au protestat la Belgrad față de un proiect de exploatare minieră. Poliția a intervenit după ce au blocat gările

protest in serbia
Zeci de mii de oameni au protestat la Belgrad față de un proiect de eploatare a litiului.FOTO Profimedia Images
de G.M.    |    11 Aug 2024   •   15:31

Zeci de mii de persoane au protestat la Belgrad și au blocat gările cerând să se interzică un proiect de exploatare a litiului susţinut de guvern în vestul Serbiei. Poliția a intervenit duminică pentru a debloca traficul feroviar, în principalele puncte ocupate de manifestanţi.

Potrivit agenţiei de presă locale Fonet, peste 100 de poliţişti cu 20 de vehicule au închis zona gării din Novi Beograd şi apoi au acționat pe peroane pentru a prelua controlul gării. Participanţii la protestul din această gară s-au retras după desfăşurarea forţelor de ordine.

Ministrul de Interne, Ivica Dacic, a declarat într-un comunicat că "poliţia a intervenit la ora 05:30, cu respectarea strictă a competenţelor poliţiei, pentru a asigura desfăşurarea traficului feroviar şi a crea condiţii pentru funcţionarea normală a vieţii sociale în interesul tuturor cetăţenilor".

Anterior, Dacic a avertizat că blocarea traficului internaţional reprezintă o încălcare gravă a ordinii şi liniştii publice, precum şi a legii şi a avertizat că cei care încalcă legea vor fir urmăriţi penal. Televiziunea RTS a relatat că protestatarii s-au retras şi din gara principală din Belgrad după sosirea poliţiei. 

Înaintea manifestaţiei din centrul capitalei sârbe, doi lideri ai protestatarilor au declarat că au fost reţinuți pentru scurt timp de responsabili din serviciile de securitate care i-au avertizat că orice acţiune care vizează blocarea drumurilor va fi considerată "ilegală".

"Sunt la Belgrad pentru că apărăm aici (azi) prezervarea vieţii în Serbia", explică pentru AFP Slobodan Stanimirovic, un locuitor de 58 de ani din Radjevina, o localitate din apropierea minei de litiu.

Un proiect care ar trebui să joace un rol crucial în tranziţia energetică în Europa

Serbia dispune de vaste zăcăminte de litiu în apropiere de oraşul Loznica, în vestul teritoriului său, dar proiectul minier contestat, dezvoltat de gigantul anglo-australian Rio Tinto, provoacă o fractură politică de mai mulţi ani. Este un proiect care ar trebui să joace un rol crucial în tranziţia energetică în Europa, notează AFP, scrie Agerpres.

Pe 19 iulie, la o săptămână după ce guvernul a dat undă verde activităţilor de extracţie din această mină, Belgradul şi Uniunea Europeană au semnat un parteneriat pentru asigurarea aprovizionării cu litiu. Zăcămintele au fost descoperite în 2004, dar săptămâni de proteste masive au forţat autorităţile să întrerupă proiectul în 2022.

Recent, guvernul a revenit asupra acestei probleme în urma unei hotărâri judecătoreşti pronunţate luna trecută, potrivit căreia revocarea licenţei Rio Tinto "nu a fost în conformitate cu Constituţia şi cu legislaţia".

Litiul este un metal necesar pentru fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice, ceea ce îl face un element cheie în sprijinirea industriei auto în tranziţia către o producţie mai ecologică.

Proiectul continuă totuşi să fie criticat de populaţia sârbă de teama că exploatarea minei va polua resursele de apă şi va pune în pericol sănătatea publică.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a promis în repetate rânduri că nicio operaţiune de exploatare minieră nu va începe până când nu vor fi oferite garanţii asupra protocoalele de siguranţă a mediului

×
Subiecte în articol: Belgrad protest exploatare miniera
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close