Antena 3 CNN Externe Zelenski eliberează prizonieri cu experiență militară pentru a se alătura luptei

Zelenski eliberează prizonieri cu experiență militară pentru a se alătura luptei

Președintele Ucrainei eliberează prizonieri cu experiență militară pentru a se alătura luptei împotriva forțelor invadatoare și cere aderarea imediată la Uniunea Europeană, pe fondul semnelor că sancțiunile internaționale împotriva Rusiei provoacă tulburări economice.

Zelenski eliberează prizonieri cu experiență militară pentru a se alătura luptei
de Alexandra Ionescu    |    28 Feb 2022   •   13:42

El a subliniat că toți cei care se pot alătura luptei împotriva invadatorilor ar trebui să facă acest lucru.

"Așadar, s-a luat o decizie care nu a fost ușoară din punct de vedere moral, dar utilă din punctul de vedere al apărării noastre. Conform legii marțiale, combatanții ucrainenii cu experiență reală în luptă vor fi eliberați din arest. Și vor fi eliberați. să poată compensa vinovăția lor în cele mai fierbinți puncte ale războiului. Toate sancțiunile sunt ridicate pentru participanți la ATO", a spus Zelenski.

El a subliniat că acum cheia este apărarea.

Pe măsură ce luptele aprige au continuat în toată Ucraina - ale cărei forțe continuă să țină Kievul și Harkov - o delegație ucraineană a intrat în Belarus luni dimineață pentru discuții cu Rusia, deși președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat că nu se așteaptă la o rezolvare.

Delegația Ucrainei caută o încetare imediată a focului și retragerea trupelor ruse, potrivit unui comunicat al parlamentului țării.

Agenția de presă rusă Interfax a declarat că forțele țării au capturat acum două centre din sud-estul Ucrainei, Berdiansk și Enerhodar. Berdiansk este un oraș-port de pe Marea Azov, unde SUA au finanțat construcția de instalații militare.

După un weekend de sancțiuni economice severe împotriva Rusiei, rubla a scăzut cu aproximativ 30% în raport cu dolarul american, coborând la minime record, în timp ce Banca Centrală Rusă a ținut luni închisă tranzacționarea burselor și piețelor derivate din Moscova. Prețurile acțiunilor la două servicii financiare rusești cotate la Londra, Sberbank și Tinkoff, au scăzut cu peste 60% după o serie de măsuri economice pentru a izola Rusia de sistemul financiar global, inclusiv un angajament de a elimina unele bănci din sistemul global de plăți SWIFT.

 Banca centrală a Rusiei a dublat ratele dobânzilor la 20%, iar cozile lungi la automatele bancare din Rusia au reflectat ruperea încrederii în perspectivele financiare ale țării.

Măsurile împotriva Rusiei reprezintă o demonstrație fără precedent de opoziție a democrațiilor occidentale față de invazia Ucrainei, al cărei ministru de externe, Dmitro Kuleba, a cerut luni și mai multe măsuri.

„Tăiați toate legăturile de afaceri cu Rusia. Toate”, a scris el pe Twitter. „A face afaceri cu Rusia astăzi înseamnă finanțarea agresiunii, crimelor de război, dezinformarii, atacurilor cibernetice.”

De asemenea, Ucraina a devenit mai insistentă în cererile sale de recunoaștere mai formală de către țările europene, dincolo de sprijinul militar și financiar oferit Ucrainei.

 Este timpul ca UE să acorde „imediat” calitatea de membru Ucrainei, a spus Zelenski luni într-un mesaj video, spunând că „obiectivul nostru este să fim aproape de toți europenii și să fim egali cu ei”.

El a spus că Ucraina va elibera prizonierii cu experiență militară, permițându-le să execute pedepse „în zonele fierbinți de război”.

Forțele ucrainene au păstrat controlul asupra Kievului, dar cetățenii din Harkov au raportat focuri de rachete și artilerie, în timp ce luptele continuă în toată țara. Alarmele aeriene au sunat în Kiev, Cernihiv și Vinnitsia luni dimineață.

Zelenski, într-o convorbire de duminică cu premierul britanic Boris Johnson, a spus că „a crezut că următoarele 24 de ore sunt o perioadă crucială pentru Ucraina”, potrivit Biroului Primului Ministru.

Armata ucraineană a acuzat Rusia că a provocat distrugeri asupra aerodromurilor militare și civile, a instalațiilor de apărare aeriană și a infrastructurii critice – și că a lansat rachete asupra clădirilor rezidențiale din Jytomyr și Cernihiv.

Rusia a negat că a vizat civili

Dar după zile în care a negat orice pierderi în Ucraina, unde tancuri naufragiate și soldați ruși morți au fost documentate în numeroase locuri, Ministerul rus al Apărării a recunoscut duminică că a suferit pierderi în luptă, fără a preciza cât de grave. Armata Ucrainei a pretins un succes considerabil în distrugerea tancurilor rusești și uciderea soldaților săi.

La granițe, oamenii au continuat să iasă din Ucraina, mulți dintre ei femei și copii - și mulți după călătorii obositoare. Liniile pentru intrarea mașinilor în Moldova au ajuns de 10 kilometri lungime.

Aproximativ 422.000 de ucraineni au fugit acum din Ucraina, a declarat luni Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Președintele rus Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale țării sale în cel mai înalt nivel de alertă duminică, în ceea ce el a spus că este un răspuns la sancțiunile occidentale pe scară largă împotriva Rusiei de la începutul invaziei.

Duminică, Canada s-a alăturat majorității Europei, refuzând spațiul său aerian transportatorilor ruși. Unele bănci rusești au fost îndepărtate din sistemul bancar internațional SWIFT, iar Uniunea Europeană a declarat că va interzice rețeaua de televiziune RT condusă de Kremlin și televiziunea Sputnik pentru a le împiedica să răspândească „minciuni” despre invazia Ucrainei de către Rusia.

Alianța militară a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord a desfășurat, de asemenea, unități avansate suplimentare în statele membre de la granița cu Rusia și Ucraina, în urma agresiunii Kremlinului.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close