Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ce este pensia privată obligatorie Pilon II și la ce îmi folosește

Ce este pensia privată obligatorie Pilon II și la ce îmi folosește

Românii economisesc deja pentru pensie și contribuie lunar pentru pensiile private, însă foarte puțini știu ce reprezintă această pensie și cum le va fi de ajutor pe viitor. Motiv pentru care de astăzi, la Antena 3, în paginile ziarului Jurnalul și pe www.antena3.ro vă prezentăm Ghidul Pensiilor Private. Cea mai completă platformă de educație financiară şi informare.

Ce este pensia privată obligatorie Pilon II și la ce îmi folosește
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    25 Oct 2021   •   08:55

Pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului la un fond de pensii administrat privat sau beneficiarului acestuia, în mod suplimentar şi distinct față de cea furnizată de stat.

În România, aderarea la un fond de pensii administrat privat este obligatorie pentru persoanele cu vârste până la 35 de ani, care se află în evidențele Casei Naționale de Pensii Publice ca fiind plătitoare de contribuții de asigurări sociale. Persoanele până la 45 de ani pot adera la Pilonul II în mod voluntar.

Cum funcționează? Practic, după semnarea actului de aderare, o cotă din contribuția personală de asigurări sociale este direcționată către fonduri de pensii administrate privat până la obținerea pensiei private.

În prezent, contribuția reținută la sistemul public de pensii este de 25% din salariul brut, din care 3,75% sunt redirecționați către un fond de pensii administrat privat de entități specializate.

Sumele acumulate în conturile de pensii private, cărora li se adăugă randamentele obținute din investiții, vor reprezenta, în momentul pensionării, un venit suplimentar față de pensia din Pilonul I, de stat.

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close