Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Ce este pensia facultativă Pilon III și la ce folosește

Ghidul pensiilor private: Ce este pensia facultativă Pilon III și la ce folosește

Îți cauți drumul către un viitor mai liniștit și mai prosper? Dacă anii de acum sunt ani de muncă, pensia poate veni ca o binemeritată vacanță, iar sejurul depinde de alegerea ta. Iar pentru a evita surprizele ai nevoie de un ghid: Ghidul pensiilor private. Fie că este obligatorie, facultativă sau ocupațională, pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de stat.

Ghidul pensiilor private: Ce este pensia facultativă Pilon III și la ce folosește
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    26 Oct 2021   •   09:02

Ghidul pensiilor private din România. Pensiile private facultative reprezintă o alternativă atât pentru economisirea pe termen lung, cât și pentru sporirea veniturilor la vârsta pensionării.

Spre deosebire de Pilonul II de pensii, în care persoanele cu vârsta până la 35 de ani, care contribuie la sistemul de asigurări sociale, au obligația să adere, în sistemul de pensii Pilonul III, aderarea la un fond este facultativă.

Orice persoană care câștigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată are posibilitatea de a contribui cu până la 15% din venitul brut lunar la un fond de pensii facultative. Această contribuție poate fi plătită de salariat și/sau de angajator.

Ghidul pensiilor private: Sistemul de pensii Pilon III este facultativ

Important de reținut! Contribuțiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile în limita echivalentului în lei a 400 euro/an. Participanții care au împlinit vârsta de 60 de ani beneficiază de suma acumulată la fond, dacă au fost plătite minimum 90 de contribuții lunare.

Peste 550 de mii de români contribuie deja la un fond de pensii facultative, dintre care peste 300.000 de persoane au vârste peste 45 de ani. Pensia facultativă este suma plătită periodic persoanei care a avut calitatea de participant la un fond pensii facultative, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public.

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

 

Subiecte în articol: Ghidul pensiilor private
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close