Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Când se încasează pensia facultativă Pilon III

Ghidul pensiilor private: Când se încasează pensia facultativă Pilon III

Dacă vă întrebați cu cât trebuie să contribuim lunar pentru sporirea veniturilor la pensia privată sau ce se întâmplă dacă nu mai putem plăti contribuția, trebuie să știți că există o serie reglementări legale, precum numeroase beneficii pentru participanți, moștenitorii acestora, dar și pentru angajatori. 

Ghidul pensiilor private: Când se încasează pensia facultativă Pilon III
Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    08 Noi 2021   •   08:30

Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, atunci când acesta a împlinit vârsta de 60 de ani, au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare, iar activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute de reglementările ASF. 

Tipurile și condițiile de acordare a pensiei private vor fi cuprinse în prevederile Legii privind plata pensiilor private. 

Până la intrarea în vigoare a acestei legi, participantul, respectiv beneficiarul, primeşte suma cuvenită ca plată unică sau plăţi eşalonate, în rate pe o durată de maximum cinci ani, la cerere.

În cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I sau II, pentru invaliditate care afectează ireversibil capacitatea de muncă, în condiţiile Legii pensiilor publice, acesta va avea dreptul să primească contravaloarea activului său personal net, acumulat în contul fondului de pensii facultative (Pilon III), ca plată unică sau plăţi eşalonate, la cerere. 

O altă situație nefericită este cea în care participantul a decedat. Atunci suma acumulată va fi plătită moștenitorului sau moștenitorilor legali, în calitate de beneficiar/beneficiari, după urmarea procedurii aferente succesiunii și cu respectarea legislației aplicabile.

Dreptul la pensia facultativă:
- participantul împlineşte 60 de ani
- au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare
- activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime
Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close