Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Cum s-a făcut reforma sistemului de pensii din România

Ghidul pensiilor private: Cum s-a făcut reforma sistemului de pensii din România

Dacă vă întrebați cu cât trebuie să contribuim lunar pentru sporirea veniturilor la pensia privată sau ce se întâmplă dacă nu mai putem plăti contribuția, trebuie să știți că există o serie de reglementări legale, precum numeroase beneficii pentru participanți, moștenitorii acestora, dar și pentru angajatori.

Ghidul pensiilor private: Cum s-a făcut reforma sistemului de pensii din România
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    12 Noi 2021   •   08:26

În perioada 2005-2008, în România au fost puse bazele sistemului de pensii private. 

Problemele demografice cu care se confruntă Europa, natalitatea fiind în scădere și media de vârstă a populației crescând, au afectat şi România, și a apărut astfel necesitatea unei surse suplimentare de venit față de pensia publică. 

Reforma pensiilor din România a însemnat extinderea sistemului de pensii prin adăugarea a încă unui sistem – cel de pensii private, format din Pilonul II şi Pilonul III, precum și din pensiile ocupaționale, introduse în anul 2020.

Multe țări şi-au reformat sistemul public de pensii și au introdus sistemul pensiilor private. 

În România, reforma sistemului de pensii a demarat în anul 2007, atunci când a început și procesul de aderare, atât la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), cât și la pensiile facultative (Pilonul III). Ulterior, au fost reglementate și pensiile ocupaționale. 

Extinderea sistemului de pensii din România

    • Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat
    • Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative
    • Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale
Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

 

Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close