Antena 3 CNN High Tech Big Bang-ul recreat cu un magnet uriaş

Big Bang-ul recreat cu un magnet uriaş

Big Bang-ul recreat cu un magnet uriaş
01 Mar 2007   •   11:32

Secretele Universului ar putea fi dezlegate în curând. Cel puţin aşa speră experţii din cadrul Centrului European pentru Cercetare Nucleară. Ei au instalat, în subteran, un uriaş magnet ce cântăreşte aproape 2.000 de tone, în cadrul unei experiment de recreare a universului. Centrul European pentru Cercetare Nucleară este cea mai importantă instituţie dedicată cercetării originilor materiei. Experimentul a fost iniţiat în urmă cu 15 ani, iar specialiştii speră să dezvăluie o bună parte din secretele universului.

Magnetul, care măsoară 16 metri înălţime, 17 metri lăţime şi 13 metri lungime, a fost coborât la o adâncime de 100 de metri, sub centrul situat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, în apropiere de Geneva. Experimentul, în centrul căruia se află un dispozitiv complex ce cântăreşte 12.000 de tone, se desfăşoară într-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri. În tunel se află cel mai mare şi mai puternic detector de particule creat vreodată.

Magnetul coborât miercuri este cel mai mare din întreaga maşinărie şi reprezintă a noua parte din cele 15 ale uriaşului dispozitiv. Experimentul va începe propriu-zis în noiembrie, când un accelerator va provoca ciocnirea particulelor pentru a recrea energia existentă în prima fracţiune de secundă după Big Bang.

Specialiştii susţin că refacerea condiţiilor de atunci ar putea determina apariţia unor găuri negre. Unii cercetători speră chiar să afle informaţii despre posibila existenţă a unor multiple dimensiuni, dincolo de cele patru ale fizicii tradiţionale.

Antena 3

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close