Antena 3 CNN High Tech Bunicuța AI care păcălește escrocii: Daisy îi enervează și le irosește timpul cu întrebări despre tricotat și rețete de prăjituri

Bunicuța AI care păcălește escrocii: Daisy îi enervează și le irosește timpul cu întrebări despre tricotat și rețete de prăjituri

A.S.
4 minute de citit Publicat la 10:32 04 Feb 2025 Modificat la 10:32 04 Feb 2025
bunicuta smartphone
Sarcina bunicuței Daisy este pur și simplu să îi facă pe cei care încearcă să o fraudeze să piardă timpul. Foto: Getty Images

O bunicuță care vorbește cu oricine dorește să o asculte despre modele de tricotat, rețete de biscuiți și despre negura cerului de noapte a devenit un instrument neobișnuit în lupta împotriva escrocilor. La fel ca mulți alți oameni, „Daisy” este asaltată de nenumărate apeluri din partea escrocilor, care adesea încearcă să preia controlul asupra computerului ei după ce pretind că a fost piratată, notează The Guardian. Dar, din cauza tergiversării ei și a întrebărilor dacă le plac ceștile cu ceai, infractorii sfârșesc furioși și frustrați, în loc să aibă succes. Daisy nu este, desigur, o bunică reală, ci un robot AI creat de informaticieni pentru a combate frauda. Sarcina ei este pur și simplu de a-i face pe cei care încearcă să o înșele să piardă timpul.

O2 a lansat „bunicuța AI” Daisy pentru o perioadă scurtă de timp pentru a arăta ce se poate face cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a contracara flagelul escrocilor care au devenit omniprezenți.

Folosind un amestec de ambivalență, confuzie cu privire la modul în care funcționează computerele și dorința de a-și aminti de zilele tinereții, Daisy, „78 de ani”, stârnește oftatul și nervii escrocilor de la celălalt capăt al firului.

Într-un apel publicat de O2, un escroc încearcă să preia controlul asupra computerului ei după ce îi spune că este plin de viruși. El este ținut pe fir în timp ce ea își caută ochelarii și se chinuie să pornească computerul și să găsească pictograma Internet Explorer.

„Știi, pe vremea mea nu aveam toată tehnologia asta. Totul era mult mai simplu. Tu ce zici, dragă?”, spune ea. Când el reacționează cu furie, spunând că „profesia ei este să deranjeze oamenii”, Daisy spune: „Nu aș vrea să deranjez pe nimeni. Încerc doar să am o scurtă discuție”.

Într-un alt apel, un escroc încearcă din nou să preia controlul asupra computerului ei, dar Daisy trage de timp și spune că, de obicei, îl folosește doar pentru modele de tricotat și rețete de prăjituri. „Văd o mulțime de opțiuni, dragă. Scrie lucruri precum înapoi, înainte, reîncărcare și, oh, ce e asta? Salvează ca. Cum găsesc pagina de pornire?”, întreabă ea.

Când un al treilea escroc încearcă să o convingă să descarce Google Play Store, ea răspunde: „Dragă, ai spus patiserie? Nu sunt chiar pe pagina potrivită”. Ea se plânge apoi că ecranul ei a devenit gol, spunând că „a devenit negru ca cerul nopții”.

„Dacă ne pierdeți timpul, doamnă, o să vă pierdeți banii pentru că cineva încearcă să vă ia banii și noi încercăm să vă îmbunătățim securitatea”, spune escrocul exasperat.

Când încearcă să găsească pictograma pe care escrocul îi cere să apese, ea spune: „Văd o pictogramă triunghiulară, dar nu sunt sigură dacă este cea corectă. Ar putea fi o felie de plăcintă. Știi, vederea mea nu mai este ce a fost. Lasă-mă să privesc cu atenție.”

„Aveți vreo patiserie frumoasă în zona dumneavoastră? Ador un scone bun”, adaugă ea.

În spatele simpaticului „sperând să” se află un sistem de inteligență artificială care a fost antrenat pe baza unor apeluri înșelătoare reale, a declarat directorul de marketing al Virgin Media O2, Simon Valcarcel.

„Cunoaște exact tacticile la care trebuie să fim atenți, exact tipul de informații pe care trebuie să le oferim pentru ca escrocii să rămână online și să piardă timp”, a spus el.

Compania a colaborat cu Jim Browning, un „scam baiter” care postează videoclipuri cu el însuși pierzând timpul infractorilor, pentru a planta numere de telefon pe site-uri web unde acestea erau susceptibile de a fi găsite de escrocii care sperau să înșele oamenii. Printre acestea se numărau site-uri care promovau concursuri ale căror premii păreau „prea frumoase pentru a fi adevărate”.

Apoi au așteptat ca apelurile înșelătoare să înceapă să sosească - și, în mod sigur, după câteva zile au început să sune. Rezultatele au fost apoi înregistrate pe un laptop.

Timp de câteva săptămâni, Daisy a irosit timpul fiecărui escroc în jur de 40 de minute, timp în care aceștia ar fi putut escroca oameni adevărați.

Cu toate acestea, Valcarcel a declarat că proiectul nu a fost implementat pe o scară mult mai largă, ci a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare. Unii dintre escroci și-au dat seama în cele din urmă că vorbesc cu un robot cu inteligență artificială, dar versiunile viitoare ar putea utiliza mai multe tipuri de accent și de personalitate pentru Daisy.

Mulți escroci lucrează în call center-uri, iar dacă unul dintre ei nu reușește să obțină informații de la victima sa, detaliile acesteia vor fi transmise altuia, conform rezultatelor proiectului. Într-un caz, Daisy a fost transferată între patru apelanți diferiți.

Potrivit lui Serpil Hall de la Celebrus, o firmă de tehnologie care se ocupă de fraudă și escrocherii, inteligența artificială este utilizată în prezent pentru a combate frauda în multe sectoare.

Aceasta este utilizată în sectorul bancar pentru a identifica tranzacțiile neautorizate și frauda de identitate, în asigurări pentru a verifica cererile de despăgubire, în turism pentru a monitoriza modelele neobișnuite de rezervare și în serviciile publice pentru a identifica lucruri precum anomaliile din declarațiile fiscale, a spus ea.

×
x close