Antena 3 CNN High Tech Copiii vor învăţa să vorbească cu ajutorul unui program pe computer

Copiii vor învăţa să vorbească cu ajutorul unui program pe computer

Copiii vor învăţa să vorbească cu ajutorul unui program pe computer
28 Iul 2007   •   11:28

Programul care învaţă să decodeze sunetele din diferite limbi în acelaşi mod în care o fac şi copiii, aduce noi informaţii despre cum învaţă oamenii să vorbească.Cercetătorii spun că descoperirea pune la îndoială teoriile conform cărora copiii se nasc cunoscând toate sunetele posibile din toate limbile lumii.

?Dezbaterea asupra învăţării unei limbi se centrează în jurul întrebării despre cât de multe informaţii specifice unei limbi sunt înmagazinate în creierul copilului şi cât din cunostinţele lingvistice asimilate de copii pot fi explicate de sistemele de învăţare generale?, a spus James McClelland, profesor de psihologie la Universitatea Stanford. McClelland spune că programul său pe computer sprijină teoria conform căreia copiii sortează sistematic sunetele înainte de a întelege structura unei limbi. Dezvoltând unele idei existente, el împreună cu o echipă internaţională de cercetători a dezvoltat un model pe computer care reproduce procesele din creierul unui copil când încearcă să înveţe să vorbească. Cercetătorii au testat modelul prin expunerea la ?sesiuni de training?, constând în analizarea covorbirilor în engleză şi japoneză dintre mame şi copii.

Aceştia au descoperit că computerul a fost capabil să înveţe vocalele de bază împreună cu copilul. ?Computerul învaţa câte sunete există. Îşi dă seama de acestea. Iar dacă computerul o poate face, şi un un copil poate", a spus McClelland.

SmartNews

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close