Antena 3 CNN High Tech Japonezul "K" - cel mai rapid supercomputer din lume: va ajuta la prevenirea dezastrelor

Japonezul "K" - cel mai rapid supercomputer din lume: va ajuta la prevenirea dezastrelor

Japonezul "K" - cel mai rapid supercomputer din lume: va ajuta la prevenirea dezastrelor
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
21 Iun 2011   •   10:58

Un supercomputer japonez a devenit cel mai rapid din lume, efectuând calcule de cel puţin trei ori mai repede decât un rival din China, au anunţat dezvoltatorii lui.

Calculatorul a reuşit să facă 8.162 cvadrilioane de calcule pe secundă, susţin dezvoltatorii Fujitsu Ltd. şi Institutul de Cercetări Fizice şi Chimice finanţat de stat, cunoscut drept RIKEN. Computerul "K" a depăşit astfel adversarul chinez "Tianhe-1A", al Centrului Naţional de Supercomputere de la Tianjin, care în noiembrie anul trecut devenise numărul unu în lume prin capacitatea sa de a efectua 2.566 cvadrilioane de calcule pe secundă.

Performanţa computerului "K" a fost recunoscută de "Top500" al supercomputerelor, listă publicată luni la Conferinţa Internaţională de la Hamburg, Germania. Acesta este primul supercomputer japonez din 2004 care devine cel mai rapid din lume şi este un moment simbolic pentru o ţară care se mândreşte cu tehnologia de ultim moment.

Creatorii computerului spun că maşinăria va fi suficient de puternică pentru a face calcule complexe cu privire la cercetarea climatului, meteorologie, medicină şi prevenirea dezastrelor.

Asamblarea computerului a început în octombrie 2010 şi va fi finalizată în iunie 2012. El este creat din 672 de cabinete echipate cu 68.544 de procesoare. Când va fi terminat, maşinăria va avea 80.000 de procesoare şi va opera 10.000 cvadrilioane de calcule pe secundă.

Proiectul a fost lansat în 2006 şi a avut un buget total de 1,4 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: japonia China
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close