Antena 3 CNN High Tech Servere din România, folosite de hackeri într-un atac asupra Turciei

Servere din România, folosite de hackeri într-un atac asupra Turciei

Servere din România, folosite de hackeri într-un atac asupra Turciei
07 Apr 2016   •   10:21

Hackerii care au publicat online datele personale ale aproape 50 de milioane de turci, printre care preşedintele Recep Tayyip Erdogan, predecesorul său Abdullah Gul şi premierul Ahmet Davutoglu, au folosit servere din România, relatează Deutche Welle, scrie Jurnalul Național.

Aşa-numita “Bază de Date a Cetăţenilor Turci” curpinde 49.611.709 de documente, ce includ, potrivit hackerilor, numele şi prenumele persoanelor vizate, numele părinţilor, codul numeric personal, sexul, locul şi data naşterii, dar şi adresa completă.

“Cine şi-ar fi imaginat că ideologiile retrograde, favoritismele şi ascensiunea extremismului religios în Turcia va duce la o infrastructură tehnică fragilă şi vulnerabilă?”, au scris hackerii, ironic, pe prima pagină a bazei de date, lângă o imagine a lui Erdogan.

Associated Press a confirmat autenticitatea a opt din 10 coduri numerice personale aparţinând unor turci de rând.

Piraţii cibernetici, care ar fi islandezi, au lăsat şi un mesaj pentru cetăţenii americani, prin care le-au cerut să nu îl aleagă pe favoritul la învestitura republicană Donald Trump, pentru că “pare că ştie şi mai puţine decât Erdogan despre conducerea unei ţări”.

Sursa scurgerii de informaţii nu este clară deocamdată, dar se pare că ar fi Administraţia Publică turcă.

Parchetul General de la Ankara a demarat o anchetă în acest dosar, în timp ce ministrul comunicaţiilor, Binali Yildrim, a anunţat că datele au fost strânse de partidele politice pentru alegerile din 2009. El a sugerat că scurgerea de informaţii, cea mai mare din istoria Turciei, este opera unei “structuri paralele”.

.Nu este prima dată când Turcia este victima piraţilor informatici. Anonymous a publicat recent 17,8 gigabytes de documente ale Directoratului General pentru Securitate de la Ankara. Hackerii au spus că aceasta este o răzbunare pentru “diversele abuzuri” comise de Guvernul turc în ultimele luni.

×
Subiecte în articol: hackeri turcia România
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close