Antena 3 CNN International News Cetățenii albi, oficial în scădere în SUA. Declin de peste 10% în 10 ani

Cetățenii albi, oficial în scădere în SUA. Declin de peste 10% în 10 ani

Numărul locuitorilor din Statele Unite care s-au identificat ca albi a scăzut pentru prima oară în istoria ţării, conform celui mai recent recensământ desfășurat în 2020.

Cetățenii albi, oficial în scădere în SUA. Declin de peste 10% în 10 ani
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Aug 2021   •   07:09

Rezultatele acestuia dezvăluie că populația a devenit multi-rasială şi urbană într-o măsură semnificativ mai mare decât în urmă cu zece ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, în continuare albii rămân cel mai mare grup rasial / etnic din Statele Unite, a precizat Biroul de recensământ din SUA, conform sursei citate.

Populația care se identifică drept albă a scăzut cu 8.6% între 2010 şi 2020, o premieră de la primele înregistrări demografice, datând din anul 1790.

Scăderea este și mai accentuată când se măsoară ponderea acestui segment.

Albii din SUA, cea mare pondere dar și cea mai mare scădere

Astfel, albii reprezintă în prezent 204 milioane de locuitori, adică 61.6% din populație, față de 72.4% în urmă cu un deceniu.

"Aceste schimbări arată că populația americană este într-o măsură mai mare multi-rasială decât în trecut", a comentat Nicholas Jones, reprezentat al Biroului de recensământ.

El a menționat că rezultatele sunt influențate de "rafinarea întrebărilor şi de o metodologie nouă față de cea utilizată în 2010".

În SUA este un fapt curent să te identifici după originile etnice, iar în cadrul recensământului cetățenii au fost întrebați în mod specific cărei rase aparțin.

Pe baza răspunsurilor date, afro-americanii reprezintă acum 12.4% din populație (sau 41 de milioane de persoane), un procentaj stabil în ultimii zece ani.

În schimb, asiaticii au crescut cu 35.5%, ajungând la aproximativ 6% din populație (sau 20 de milioane de oameni).

Recensământul, esențial pentru alegeri

Populația hispanică a crescut cu 23%, ajungând la 18% (sau 62 de milioane).

Amerindieni reprezintă 1,1% din totalul populației.

Datele arată, de asemenea, că s-a înregistrat o creștere demografică aproape exclusiv în zonele metropolitane.

Acest recensământ, care este realizat o dată la zece ani, este esențial pentru a determina diviziunile electorale ale celor 50 de state americane şi pentru alocarea a zeci de miliarde de dolari din fondurile federale în special pentru școli şi spitale.

Impactul său asupra vieții politice se anunță decisiv, deoarece influențează numărul de locuri alocate fiecărui stat american în Camera Reprezentanților.

Foto: oameni în Times Square, New York, 2 iulie 2021

×
Subiecte în articol: albi SUA
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close