Antena 3 CNN International News Varianta de COVID în fața căreia vaccinurile actuale sunt neputincioase, menționată într-o analiză pentru guvernul de la Londra

Varianta de COVID în fața căreia vaccinurile actuale sunt neputincioase, menționată într-o analiză pentru guvernul de la Londra

O analiză publicată de grupul consultativ științific al guvernului britanic (SAGE) avertizează asupra apariției unei variante a SARS-CoV-2 asupra căreia actualele vaccinuri nu au efect, anunță CNN.

Varianta de COVID în fața căreia vaccinurile actuale sunt neputincioase, menționată într-o analiză pentru guvernul de la Londra
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2021   •   15:56

Această analiză a fost realizată de specialiști de la universitățile britanice și nu a fost supusă unei revizii independente, adaugă sursa citată.

Conform CNN, cercetarea preliminară este teoretică și nu furnizează vreo dovadă că o astfel de variantă de coronavirus ar circula în prezent.

Rețeaua americană notează că astfel de documente sunt elaborate pentru a asigura guvernului dovezi rapide în timpul unei situații de urgență.

Analiza este datată 26 iulie și a fost publicată de guvernul de la Londra vineri, 30 iulie.

Analiză a universitarilor britanici: eradicarea COVID e improbabilă, deci vor apărea noi variante

Autorii săi consideră că, întrucât este importabilă eradicarea virusului aflat la originea pandemiei de COVID, noi variante ale acestuia vor continua să apară.

Potrivit acestora, este "aproape sigur" că se va produce "o acumulare graduală sau punctuală de variație antigenică, ducând în cele din urmă la ineficacitatea actualelor vaccinuri".

Analiza recomandă autorităților să reducă transmisia virusului cât mai mult cu putință, pentru a reduce șansele de apariție a unei noi variante rezistente la vaccin.

Analiză a universitarilor britanici: noile vaccinuri trebuie să se concentreze pe o imunitate ridicată și de durată

Autorii mai recomandă ca studiile de dezvoltare a unor noi vaccinuri să vizeze nu doar evitarea spitalizărilor și a deceselor, ci și să inducă un nivel "ridicat și de durată al imunității mucozale".

Obiectivul este de a reduce infecțiile și transmisia de la persoanele vaccinate precum și de a reduce posibilitatea selecției variantelor la persoanele vaccinate.

În ceea ce privește variantele de COVID în circulație, autorii studiului atrag atenția că ele au apărut înainte ca vaccinarea să fie răspândită pe scară largă și că, "pe măsură ce se extinde vaccinarea, va crește avantajul dobândit de un virus care poate scăpa imunității dobândite prin vaccin."

SAGE, grupul consultativ științific al guvernului de la Londra a avertizat, el însuși, asupra unui astfel de scenariu înainte de publicarea recentei analize.

Într-o notă de la o reuniune din 7 iulie, membrii SAGE au scris că "o combinație între prevalența ridicată (a coronavirusului) și nivelul ridicat de vaccinare creează condițiile de apariție a unei variante care nu provoacă un răspuns al sistemului imunitar".

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccinuri
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close