Antena 3 CNN International News Secretarul de Stat Antony Blinken dezvăluie motivul retragerii SUA din Afganistan

Secretarul de Stat Antony Blinken dezvăluie motivul retragerii SUA din Afganistan

Secretarul de Stat american Antony Blinken a fost audiat, luni, de Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților și a insistat asupra faptului că decizia de retragere a SUA din Afganistan a fost corectă.

Secretarul de Stat Antony Blinken dezvăluie motivul retragerii SUA din Afganistan
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Sep 2021   •   23:45

Blinken a răspuns prin videoconferință la întrebările membrilor Comisiei și a afrimat că, dacă nu se retrăgeau luna trecută din această țară, Statele Unite ar fi reaprins războiul în Afganistan "pentru alți 5, 10 sau 20 de ani".

"Acordul încheiat de administrația anterioară cerea ca toate forțele SUA să părăsească Afganistanul până în data de 1 mai", a reamintit el, adăugând că, în cazul în care actualul președinte american nu ar fi respectat angajamentele făcute de predecesorul său, atacurile s-ar fi reluat.

Blinken a mai spus că realizează faptul că "multă lume nu cunoaște" acordul încheiat de administrația Trump cu privire la Afghanistan, înainte ca președintele Joe Biden să își înceapă mandatul în luna ianuarie, anul curent.

Secretarul de Stat a arătat că actuala administrație a moștenit de la precedenta "nu un plan de retragere, ci un termen limită".

CNN reamintește, în context, că președintele Joe Biden a declarat luna trecută că își asumă răspunderea pentru retragerea militară până la finel lui august dar și-a învinuit predecesorul că a acceptat un termen scurt în înțelegerea privind retragerea SUA.

"Fostul președinte a semnat un acord de retragere a trupelor la 1 mai, la doar câteva luni de la inaugurarea mandatului meu. Acordul nu includea nicio cerință ca talibanii să stabilească împreună cu fostul cabinet afgan o formulă incluzivă de guvernare.

Însă (acordul) a autorizat eliberarea a 5.000 de deținuți, anul trecut, inclusiv unii dintre comandanții militari de vârf, printre cei care tocmai au preluat controlul în Afganistan.

La momentul în care mi-am început mandatul, talibanii erau în cea mai puternică poziție militară din 2001", a arătat Biden.

×
Subiecte în articol: Antony Blinken Afganistan
Parteneri
Mașinile care nu mai au acces în centrul Capitalei
x close