Antena 3 CNN International News Acuzat că a dat foc intenționat unui vas de luptă de un miliard de dolari, un marinar american riscă să ajungă la Curtea Marțială

Acuzat că a dat foc intenționat unui vas de luptă de un miliard de dolari, un marinar american riscă să ajungă la Curtea Marțială

Marina militară americană (US Navy) l-a pus sub acuzare pe un fost membru al echipajului navei USS Bonhomme Richard pentru incendierea cu intenție a acestui vas în valoare de un miliard de dolari, anunță CNN.

Acuzat că a dat foc intenționat unui vas de luptă de un miliard de dolari, un marinar american riscă să ajungă la Curtea Marțială
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iul 2021   •   14:02

Incendiul a avut loc anul trecut. În urma focului, vasul amfibiu a fost scos din uz și trimis la fier vechi.

Probele identificate în cadrul anchetei penale au dus la punerea sub acuzare a unui marinar care făcea parte din echipajul navei la acel moment, a precizat Sean Robertson, purtătorul de cuvânt al US Navy.

Potrivit CNN, vice-amiralul Steve Koehler, comandantul Flotei a 3-a, examinează deferirea către Curtea Marțială și a ordonat audierea preliminară, care urmează să stabilească desfășurarea ulterioară a procesului.

La momentul incendiului, USS Bonhomme Richard era ancorată în portul San Diego pentru operațiuni de întreținere.

Echipajul a încercat să stingă focul însă o explozie a impus evacuarea navei. Focul a fost stins după trei zile. Cel puțin 40 de marinari și 23 de civili au fost răniți.

Proiectat pentru a susține operațiunile infanteriei militare marine, Bonhomme Richard a fost supus unei evaluări care a stabilit că repararea sa ar costa între 2,5 și 3,2 miliarde de dolari, pe parcursul a 5 până la 7 ani și cu înlocuirea a 60% din navă.

Kennth Braithwaite, șeful Marinei militare la momentul evaluării, a declarat anul trecut că reconstrucția vasului nu este viabilă financiar.

US Navy a luat în calcul și transformarea în navă-spital a rămășițelor lui Bonhomme Richard însă s-a dovedit că operațiunea ar presupune cheltuieli de peste 1 miliard de dolari, mai mult decât ar costa o astfel de navă nouă.

Foto: USS Bonhomme Richard în timpul operațiunii de stingere a incendiului, 17 iulie 2020

×
Subiecte în articol: USS Bonhomme Richard
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close