Antena 3 CNN International News Boris Johnson prezintă scuze publice după scandalul petrecerii "Vino cu băutură de acasă", desfășurată la cabinetul său în timpul restricțiilor pandemice

Boris Johnson prezintă scuze publice după scandalul petrecerii "Vino cu băutură de acasă", desfășurată la cabinetul său în timpul restricțiilor pandemice

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat, miercuri, scuze pentru participarea la o petrecere desfășurată în Downing Street 10 în data de 20 mai 2020, relatează CNN.

Boris Johnson prezintă scuze publice după scandalul petrecerii "Vino cu băutură de acasă", desfășurată la cabinetul său în timpul restricțiilor pandemice
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    12 Ian 2022   •   14:29

Scandalul petrecerii numite "Vino cu băutura de acasă" (după conținutul mesajului primit de invitați, n.r.) amenință, de mai multe zile, stabilitatea cabinetului britanic.

Invitațiile, trimise prin e-mail de Martin Reynolds, secretarul particular al lui Boris Johnson, au ajuns la peste 100 de persoane din aparatul de lucru al prim-ministrului.

Petrecerea a avut loc în momentul în care britanicii suportau restricții pandemice dure, fiindu-le interzis să se întâlnească în exterior cu mai mult de o persoană și expunându-se la sancțiuni dacă încălcau aceste măsuri.

În cadrul sesiunii săptămânale de întrebări adresate prim-ministrului de parlamentarii britanici, Boris Johnson a explicat, miercuri, că a participat la petrecere timp de 25 de minute, înainte de a merge la muncă.

Scuza lui Boris Johnson: nu și-a dat seama că participă la o petrecere

Premierul britanic susține că a crezut că reuniunea, care avea loc în grădina sediului din Downing Street 10 (adresa biroului premierului, n.r.), ar fi fost "un eveniment de lucru".

El a recunoscut că ar fi trebuit să-i trimită înauntru pe participanți, lucru pe care însă nu l-a făcut.

"M-am dus în grădină la puțin după ora 18.00, pe 20 mai 2020, pentru a mulțumi personalului, iar după 25 de minute m-am întors în birou (...) Privind retrospectiv, ar fi trebuit să le spun tuturor să intre și ei", a declarat Johnson.

Declarația premierului, pe larg, în continuare:

Boris Johnson: "Ar fi trebuit să-mi dau seama că milioane de oameni pot vedea altfel lucrurile"

"Domnule Președinte (al camerei parlamentare, n.r.), vreau să prezint scuze. Știu că milioane de oameni din toată țara au făcut sacrificii extraordinare în ultimele 18 luni. Cunosc durerea prin care au trecut, neputând să-și plângă rudele, să-și trăiască viața așa cum își doresc sau să facă lucrurile pe care le iubesc.

Și știu ce furie simt ei față de mine și față de guvernul pe care îl conduc, atunci când cred că tocmai  în Downing Street regulile nu sunt respectate în mod corespunzător de către oamenii care fac regulile (...) Și, deși nu pot anticipa concluziile anchetei din prezent, am aflat în suficientă măsură (...) că au fost lucruri pe care, pur și simplu, nu le-am înțeles bine și trebuie să îmi asum responsabilitatea. Cabinetul prim-ministrului este un departament mare, cu grădina ca prelungire a biroului - care a fost în uz constant, datorită rolului aerului proaspăt în stoparea virusului.

Boris Johnson: "Vreau ca faptele să fie complet stabilite"

Și când am intrat în acea grădină imediat după ora 18, pe 20 mai 2020, pentru a mulțumi personalului (...) am crezut implicit că acesta a fost un eveniment de lucru. Dar, domnule Președinte, ar fi trebuit să-i trimit pe toți înapoi înăuntru, ar fi trebuit să găsesc o altă modalitate de a le mulțumi și ar fi trebuit să realizez că - deși din punct de vedere tehnic s-ar putea spune se încadrează în ghid (ghidul regulilor pandemice, n.r.) milioane de oameni ar vedea altfel lucrurile (...) Oameni care au suferit îngrozitor - oameni cărora le era interzis să se vadă cu cei dragi, în interior sau în exterior. Și lor și acestei Camere parlamentare le prezint scuzele mele sincere.

Și tot ce cer este ca lui Sue Gray (oficialul care investighează eventuala încălcare a legii la petrecerea din 20 mai, n.r.)  să i se permită să-și finalizeze ancheta,  astfel încât faptele complete să poată fi stabilite", a spus șeful cabinetului de la Londra.

Liderul opoziției din Parlamentul britanic, Keir Starmer, a catalogat drept este ridicolă și insultătoare explicația lui Boris Johnson, care "nu și-ar fi dat seama că este la o petrecere".

El a insistat să afle dacă premierul va demisiona în urma scandalului.

Britanicii spun că prim-ministrul ar trebui să demisioneze dacă s-a dus la petrecerea din 20 mai

Presa britanică a relatat că inclusiv în sânul Partidului Conservator, de guvernământ, unii parlamentari au avertizat că guvernul își riscă stabilitatea dacă premierul nu prezintă scuze.

Liderul conservatorilor scoțieni a estimat că Johnson trebuie să demisioneze dacă se dovedește că a participat la petrecere.

CNN notează că scandalul petrecerii din 20 mai 2020 se adaugă altor relatări despre numeroase petreceri cu băutură care au avut loc în Downing Street în timpul diferitelor etape ale restricțiilor pandemice impuse în Marea Britanie.

Acuzațiile i-au afectat lui Johnson poziția în sondaje iar majoritatea celor chestionați au afirmat că dacă Johnson a participat la petrecerea din grădina biroului său din Downing Street în plină pandemie, atunci ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson scuze petrecere pandemie
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close