Antena 3 CNN International News CIJ a pronunțat decizia în cazul de genocid împotriva Israelului | Netanyahu: "O încercare josnică a fost respinsă pe bună dreptate"

CIJ a pronunțat decizia în cazul de genocid împotriva Israelului | Netanyahu: "O încercare josnică a fost respinsă pe bună dreptate"

Curtea Internațională de Justiție, CIJ, s-a pronunțat în urma acțiunii deschise de Africa de Sud împotriva Israelului, pe care l-a acuzat de comiterea unui genocid în Gaza.

CIJ a pronunțat decizia în cazul de genocid împotriva Israelului | Netanyahu: "O încercare josnică a fost respinsă pe bună dreptate"
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    26 Ian 2024   •   16:18

În decizia comunicată vineri, instanța supremă a ONU a ordonat Israelului să acționeze imediat "pentru a preveni genocidul" în enclava palestiniană, dar nu a cerut o încetare a focului în zona devastată de război.

CIJ a arătat că statul evreu trebuie să ia "toate măsurile pentru a se asigura, cu efect imediat, că armata sa nu comite niciun act" care ar putea intra sub incidența Convenției privind genocidul.

Într-o hotărâre preliminară, completul de 17 judecători al Curții a stipulat șase astfel de măsuri, vizând limitarea numărului de morți și de distrugeri provocate de campania militară israeliană, precum și prevenirea și pedepsirea incitării la genocid și asigurarea de ajutor umanitar în Gaza.

"Palestinienii par să constituie un grup național, etnic, rasial sau religios distinct și, prin urmare, un grup protejat în sensul Articolului doi din Convenția privind genocidul", a declarat judecătoarea Joan Donoghue, președinta CIJ (foto, centru).

Premier israelian: "O încercare josnică de a ne priva de dreptul la apărare a fost respinsă!"

"Israelul trebuie, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind genocidul, în ceea ce-i privește pe palestinienii din Gaza, să ia toate măsurile care îi stau în putere pentru a preveni comiterea tuturor actelor care intră în domeniul de aplicare al Articolului doi din convenție, în special cu referire la uciderea unor membri ai grupului (protejat, n.r.) și la provocarea de vătămări corporale sau psihice grave membrilor acestui grup", a spus ea.

Deciziile instanței sunt obligatorii și nu pot fi atacate, însă CIJ nu are nicio modalitate de a le pune în aplicare.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționar, vineri, la pronunțarea Curții Internaționale de Justiție, pe care a interpretat-o drept "o respingere a discriminării" împotriva țării sale.

"Angajamentul Israelului față de dreptul internațional este de nezdruncinat. La fel este și angajamentul nostru sacru de a continua să ne apărăm țara și poporul.

Ca orice țară, Israelul are dreptul inalienabil de a se apăra. Încercarea josnică de a refuza Israelului acest drept fundamental este o discriminare flagrantă împotriva statului evreu și a fost respinsă, pe bună dreptate.

Acuzația de genocid adusă Israelului nu este doar falsă, ci și scandaloasă, iar oamenii decenți de pretutindeni trebuie să o respingă.

În ajunul Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, mă angajez din nou, în calitate de prim-ministru al Israelului, ca niciodată să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat.

Israelul va continua să se apere împotriva Hamas, o organizație teroristă genocidară", a scris premierul israelian pe contul său de pe rețeaua X.
 

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close