Antena 3 CNN International News CNN: România își câștigă locul în "scandalul baloanelor" | Misterul obiectelor doborâte în SUA începe să se risipească după anunțul Casei Albe

CNN: România își câștigă locul în "scandalul baloanelor" | Misterul obiectelor doborâte în SUA începe să se risipească după anunțul Casei Albe

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:48 15 Feb 2023 Modificat la 13:48 15 Feb 2023
Imagine din timpul opera?iunii de recuperare a resturilor balonului chinezesc dobor?t de armata SUA ?n data de 4 februarie

Administrația americană a declarat, marți, că nu există niciun indiciu care să sugereze că obiectele zburătoare distruse în ultimul weekend ar avea legătură cu operațiuni de spionaj din partea Chinei.

Obiectele ar putea fi "baloane legate de entități comerciale sau de cercetare și, prin urmare, benigne", a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby, menționând că această explicație este avută în vedere de serviciile de informații.

Kirby a precizat că nicio companie, nicio organizație și niciun guvern nu a revendicat, încă, obiectele.

La nivelul zilei de marți, autoritățile americane și canadiene nu comunicaseră că ar fi localizat sau recuperat vreuna dintre epavele celor trei structuri doborâte.

Citește și: "Octogonul cu cabluri", doborât cu o rachetă deasupra statului Michigan

Kirby a arătat că va fi dificil de determinat scopul sau originea celor trei obiecte până la găsirea și analizarea resturilor.

"Nu am văzut nimic care să indice în mod specific faptul că aceste trei obiecte au făcut parte din programul de spionaj al Republicii Populare Chineze sau că au fost implicate în eforturile (chineze) de colectare a informațiilor externe", a declarat el reporterilor.

Primul tir asupra "OZN"-ului de la lacul Huron și-a ratat ținta

În cea mai recentă misiune vizând doborârea obiectelor suspecte, prima rachetă Sidewinder lansată de un avion F-16 și-a ratat ținta, a confirmat generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al armatei SUA.

"Prima lovitură a ratat ținta. A doua a nimerit-o", a precizat Milley, marți, în timpul unei vizite la Bruxelles.

"Facem eforturi mari pentru a ne asigura că spațiul aerian este liber și că zona din spatele țintei este, de asemenea, liberă până la raza maximă de acțiune a rachetei. Iar în acest caz, racheta a ajuns, fără riscuri, în apele lacului Huron", a mai spus generalul.

Obiectul doborât în zona lacului Huron era cel raportat ca având o formă octogonală, de care atârnau "sfori".

Americanii au recuperat senzorii balonului chinezesc

Dacă în ceea ce privește ultimele trei obiecte doborâte în weekend suspiciunile de spionaj par să nu mai fie în prim-plan, situația stă cu totul diferit în cazul balonului care a deschis seria acestor incidente.

Senzori de la balonul chinezesc doborât deasupra SUA la 4 februarie au fost recuperați luni din Oceanul Atlantic și sunt în prezent analizați de FBI, relatează CNN.

Balonul chinezesc a fost urmărit de serviciile de informații americane încă de la decolarea sa de la o bază de pe insula Hainan, în sudul Chinei, la începutul acestei luni, potrivit sursei citate.

La scurt timp după decolare, balonul a deviat spre insulele americane Guam și Hawaii, înainte de a se deplasa către nord, spre Alaska.

CNN: "Piloții militari nu au reușit să localizeze obiectul necunoscut din spațiul aerian al României"

Traiectoria sa indică faptul că devierea de la curs ar fi putut fi provocată de condițiile meteo. Balonul a revenit sub controlul chinezilor în momentul în care a ajuns deasupra continentului nord-american.

Senat de la Washington a primit, marți, o informare clasificată despre acest subiect din partea responsabililor militari.

China a negat în permanență că balonul său ar fi fost trimis să spioneze și a acuzat SUA că a "reacționat exagerat" din punct de vedere militar.

CNN notează că România a apărut, marți, pe harta incidentelor cu baloane, după ce un obiect suspect a intrat în spațiul aerian național.

Rețeaua TV americană menționează că Forțele Aeriene Române au trimis avioane de luptă pentru a investiga obiectul, însă piloții nu au reușit să îl localizeze și au revenit la bază după o jumătate de oră.

Foto: Imagine din timpul operațiunii de recuperare a resturilor balonului chinezesc doborât de armata SUA în data de 4 februarie

×
x close