Antena 3 CNN International News Cum i-a manipulat Elon Musk pe cei care au votat pe Twitter pentru vânzarea unei părți din averea sa

Cum i-a manipulat Elon Musk pe cei care au votat pe Twitter pentru vânzarea unei părți din averea sa

Elon Musk și-a vândut primul pachet de acțiuni Tesla din 2016, anunță CNN.

Cum i-a manipulat Elon Musk pe cei care au votat pe Twitter pentru vânzarea unei părți din averea sa
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    11 Noi 2021   •   09:26

Miliardarul și-a exercitat opțiunea de achiziție a titlurilor la preț preferențial și a vândut apoi o parte din titluri pentru a face rost de banii necesari pentru a plăti impozite aferente veniturilor realizate pe seama acțiunilor cumpărate.

Opțiunile de achiziție fructificate de Musk reprezintă aproximativ 9% din cele pe care va trebui să le exercite până în august 2022.

În caz contrar, opțiunile de cumpărare a titlurilor la preț preferențial vor expira.

Dar monetizarea acestor opțiuni va avea ca rezultat un impozit federal de 1 miliard de dolari.

Musk va trebui, de asemenea, să plătească în California un impozit a cărui sumă nu este cunoscută.

Musk s-a mutat în Texas, unde nu există impozit statal pe venit, însă California are o astfel de taxă, de 13,3%.

Musk vinde pentru a plăti impozit pentru câștigul din achiziții. Nu de dragul Fiscului

Musk a efectuat un foarte mediatizat  sondaj pe Twitter în weekend, întrebându-i pe fanii săi dacă ar trebui să înceapă să vândă acțiuni pentru a plăti taxe în contul așa-numitelor câștiguri nerealizate.

Sintagma se referă la câștigurile rezultate din fluctuația valorii acțiunilor, în condițiile în care aceste titluri nu sunt vândute. Actuala administrație democrată vrea să impoziteze aceste câștiguri.

Însă intenția lui Elon Musk nu a fost aceea de a plăti impozite în baza unei legi care nu există și, deci, nu-l poate obliga.

Adevărata motivație pentru vânzarea de acțiuni a fost aceea de a satisface obligațiile de reținere a impozitelor în urma exercitării drepturilor de achiziție a unor titluri la preț preferențial, arată CNN.

Musk i-a întrebat pe urmăritorii săi dacă să vândă sau nu, în condițiile în care luase deja decizia

Sâmbăta trecută, Elon Musk a postat pe Twitter următorul comentariu:

"Se vorbește mult în ultimul timp despre 'câștigurile nerealizate' ca despre un mijloc de evitare a impozitelor, așa că propun să vând 10% din acțiunile mele la Tesla. Voi respecta rezultatele sondajului, oricare ar fi ele", a scris Musk.

58% din cele 3,5 milioane de votanți i-au cerut lui Musk să-și vândă acțiunile.

Documentele depuse la reglementatorul pieței americane de capital arată că vânzarea a aproximativ o cincime din volumul de acțiuni s-a făcut în baza unui plan prestabilit, pus la punct în luna septembrie, cu mult timp înainte de postarea prin care Musk își chestiona urmăritorii în privința înstrăinării titlurilor Tesla.

Vânzarea restului acțiunilor nu fusese planificată, precizează BBC.

Ce a vândut și ce a cumpărat Musk. Și ce va mai cumpăra

Potrivit BBC, au fost două operațiuni separate de vânzare: într-o primă etapă, Musk a vândut 3,6 milioane de acțiuni Tesla în valoare de 4 miliarde de dolari.

Într-o altă operațiune, miliardarul a vândut alte 934.000 acțiuni pentru care a încasat circa 1,1 miliarde de dolari.

Această ultimă vânzare a venit după ce Musk și-a exercitat opțiunea de a cumpăra circa 2,2 milioane de acțiuni la un preț preferențial.

Cele peste 2 milioane de acțiuni la preț preferențial i-au adus lui Musk un profit de 2,5 miliarde de dolari.

Profitul rezultă din diferența între prețul actual al titlurilor Tesla, 1.180 de dolari per acțiune, și prețul convenit în 2012 de Musk cu compania, 6,24 dolari, ca parte a pachetului său de plată, în condițiile în care nu primește salariu.

Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, cu perspectiva de a deveni și mai bogat

Musk reține în continuare opțiuni de achiziție la preț preferențial pentru un pachet de încă 71,4 milioane de acțiuni Tesla, în condițiile în care deja în portofoliu 170 de milioane de titluri Tesla.

În august anul viitor expiră opțiunile de achiziție pentru 20,7 de milioane de acțiuni.

Planul său este, aparent, de a vinde  volumul minim de acțiuni necesare pentru plata impozitelor în momentul în care își exercită opțiunile de achiziție la preț preferențial.

Elon Musk este, în acest moment, cel mai bogat om de pe planetă. Averea sa netă, calculată de Bloomberg, se ridică la aproximativ 300 de miliarde de dolari.


 

×
Subiecte în articol: Elon Musk actiuni tesla sondaj
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close