Antena 3 CNN International News O nouă criză financiară pândește din China. Gigantul imobiliar Evergrande are datorii de 300 de miliarde de dolari și 30 de zile să evite falimentul

O nouă criză financiară pândește din China. Gigantul imobiliar Evergrande are datorii de 300 de miliarde de dolari și 30 de zile să evite falimentul

Investitorii străini au auzit, în sfârșit, sunetul sirenei de alarmă care semnalează criza în care se zbate compania chineză de dezvoltare imobiliară, comentează presa internațională, după ce piețele financiare au dat semne de nervozitate în ultimele două zile.

O nouă criză financiară pândește din China. Gigantul imobiliar Evergrande are datorii de 300 de miliarde de dolari și 30 de zile să evite falimentul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Sep 2021   •   17:02

Compania are datorii de 300 de miliarde de dolari, echivalentul PIB-ului Finlandei, ceea ce o califică pentru titlul de cel mai îndatorat dezvoltator din China.

Ea trebuie să achite în curând două tranșe de dobânzi pentru două emisiuni de obligațiuni cu scadențe în martie 2022 și, respectiv, martie 2024.

Astfel, până joi, 23 septembrie, Evergrande trebuie să achite 83,5 milioane de dolari. O altă tranșă, de aproape 50 de milioane, trebuie plătită până în data de 29 septembrie.

Neplata în 30 de zile atrage falimentul emisiunilor și, implicit, pierderi pentru investitori.

Nervozitate moderată pe bursele globale, tăcere pe piața chineză

Marți, piețele financiare au consemnat reacții mixte: indicele japonez Nikkei 225 a înregistrat o pierdere de 2,2%. Piața din Hong Kong a închis pe creștere, cu un plus de 0,5%.

Luni, piața americană a închis în zona negativă, cu o pierdere de 1,8% pe indicele Dow Jones. Evoluții similare s-au înregistrat în Germania (-2,3%) și Franța (-1,7%).

Bursele chineze au fost închise luni și marți, în contextul sărbătorilor de la mijlocul lui septembrie. Efectul temerilor legate de soarta Evergrande se va vedea miercuri, când activitatea bursieră se va relua.

Temeri de un "moment" Lehman Brothers în China

Teama de un eventual faliment al Evergrande îi duce pe mulți cu gândul la șoc chinez de tip Lehman Brothers și la o uriașă contagiune regională, spune analistul Michael Hewson.

Lehman Brothers este o referință vie nu doar pentru investitori și specialiștii piețelor financiare, ci și pentru publicul general.

Falimentul acestei bănci americane în toamna lui 2008, în contextul unor datorii de peste 600 de miliarde de dolari, este considerat vârful crizei financiare globale, declanșate un an mai devreme, pe fondul expansiunii creditelor subprime.

Într-o scrisoare publicată într-un ziar de stat, președintele Evergrande Group, Xu Jiayin (foto următoare), a recunoscut că firma a întâmpinat "dificultăți fără precedent".

Ce le transmite șeful Evergrande investitorilor și publicului

"Sunt convins că, prin eforturile comune și munca intensă a liderilor și angajaților de la toate nivelurile, Evergrande va ieși din întuneric pe cât de curând posibil", susține Jiayin, apreciind că Evergrande va fi capabilă să accelereze reluarea completă a activității și a producției. 

Scrisoarea șefului companiei nu face nicio referire la plata dobânzilor scadentă săptămâna aceasta.

Tranzacționate pe bursa din Hong Kong, acțiunile Evergrande au închis marți pe o scădere moderată, de 0,4% după o pierdere de 10% în cursul zilei de luni. 

Valoarea lor s-a depreciat cu 84% în decursul acestui an iar actualul preț de tranzacționare este cel mai mic din 2011.

Absența unui comentariu oficial al Beijing în legătură cu felul cum ar putea fi rezolvată criza dezvoltatorului imobiliar pare să fie o sursă majoră de incertitudine în acest context.

Cum s-ar putea sfârși criza: salvare integrală sau salvare pe bucăți

Analiști ai companiei Macquarie au scris într-o notă de cercetare că guvernul chinez vrea, încă, să-i descurajeze pe dezvoltatori precum Evergrande să își asume riscuri excesive.

Pe de altă parte, Beijingul vrea să mențină stabilitatea în sectorul imobiliar.

O estimare UBS arată că Evergrande deține circa 6,5% din toată datoria acumulată în sectorul imobiliar chinez.

Astfel, decidenții vor hotărî să aștepte și să se implice mai târziu, pentru a asigura o restructurare ordonată a datoriei, estimează documentul celor de la Macquarie.

Problemele de la Evergrande n-au apărut peste noapte. În anii din urmă, datoriile au crescut peste măsură, ca efect finanțării diverselor activități, de la construirea de locuințe și vehicule electrice la parcuri sportive și tematice.

Anul trecut, Beijingul a început să ia măsuri împotriva împrumuturilor excesive a sectorului imobiliar, pentru a preveni "supraîncălzirea" pieței locuințelor și pentru a atenua creșterea datoriilor.

Criza de lichiditate din ultimele săptămâni a accentuat scăderea valorii acțiunilor și obligațiunilor Evergrande.

Investitorii chinezi au ieșit în stradă la Shenzen

Au început să se manifeste și efecte sociale: presa chineză citată de CNN relatează că mai multe sute de persoane care au investit într-un produs financiar neasigurat, emis de Evergrande, au mers la sediul din Shenzhen cerându-și banii înapoi.

Analiști precum Robert Carnell, șeful cercetării pe zona Asia-Pacific în cadrul ING Economics anticipează că "ușurarea șocului" pentru micii investitori ar urma să fie prioritatea oricărei restructurări a Evergrande.

Carnell crede că guvernul chinez îi va forța pe investitori la o "așteptare neconvenabilă" înainte de a decide soarta companiei.

El a dat exemplul unei alte companii cu probleme, Huarong Asset Management, ale cărei acțiuni au fost suspendate de la tranzacționare luni de zile în acest an, după o criză de lichidități și după ce societatea nu și-a publicat rezultatele financiare pe 2020. În cele din urmă, compania a fost salvată de investitori susținuți de stat.

Însă alți analiști cred că o salvare a întregii companii este improbabilă și că un scenariu mai credibil ar fi cel în care guvernul se va asigura că apartamentele pre-contractate sunt construite și livrate, lăsându-i ulterior pe acționari și împrumutători să suporte pierderile.

×
Subiecte în articol: Evergrande faliment criza financiara
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close