Antena 3 CNN International News Frances Haugen, declarație în Senatul SUA după masiva pană care "a scos din priză" Facebook. "Ce vedem poate fi doar începutul"

Frances Haugen, declarație în Senatul SUA după masiva pană care "a scos din priză" Facebook. "Ce vedem poate fi doar începutul"

Autoarea dezvăluirilor despre politica de conținut a Facebook, Frances Haugen, a comentat, marți, în cadrul audierii din Senatul american, incidentul de luni, în urma căruia timp de peste 6 ore serviciile platformei, inclusiv Whatsapp și Instagram, au fost inaccesibile în toată lumea.

Frances Haugen, declarație în Senatul SUA după masiva pană care "a scos din priză" Facebook. "Ce vedem poate fi doar începutul"
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2021   •   18:46

"Ieri, am văzut Facebook scos de pe internet. Nu știu de ce a căzut, dar știu că, pentru mai bine de cinci ore, Facebook nu a fost utilizat pentru a adânci dezbinarea, pentru a destabiliza democrațiile și pentru a le face pe fete și femei să se simtă prost în legătură cu fizicul lor", a spus ea.

"Pana de ieri a însemnat și că milioane de mici afaceri nu au putut să ajungă la clienții potențiali și că nenumărate fotografii cu nou-născuți n-au putut fi celebrate de familii și prieteni din toată lumea. Cred în potențialul Facebook. Ne putem bucura de rețele sociale care ne conectează, dar nu ne doboară democrația, nu ne pun în primejdie copiii și nu sădesc violența etnică în lume.

Frances Haugen: Fără măsuri, ce vedem acum pe Facebook este doar începutul

Putem mai bine. Aceste probleme sunt rezolvabile. O rețea socială mai sigură, care respectă libertatea de exprimare, de care să ne bucurăm mai mult, este posibilă. Facebook se poate schimba, dar este clar că nu va face asta de unul singur. Teama mea este că, fără a fi luate măsuri, comportamentele extremiste, care dezbină și pe care le vedem în prezent sunt doar începutul", a continuat ea, în fața senatorilor americani.

Potrivit lui Haugen, Congresul poate schimba "regulile după care joacă Facebook" și poate opri o mare parte din răul pe care îl provoacă.

Frances Haugen: Facebook nu schimbă algoritmii pentru a proteja publicul, pentru că ar pierde bani

Haugen, 37 de ani, posesoare a unei licențe în ingineria calculatoarelor și a unui MBA la Harvard, a lucrat în echipa de integritate Facebook în timpul campaniei electorale care a precedat alegerile de la 3 noiembrie, din SUA.

După ce a distribuit mii de pagini de documente presei, autorităților federale și membrilor Congresului SUA, ea a spus, recent, într-o emisiune televizată, că algoritmii Facebook privilegiază expunerea de conținut care determină angajament pe baza conținutului care dezbină și propagă ura iar managerii companiei sunt la curent cu aceste practici.

Algoritmii nu se schimbă în binele publicului, pentru că Facebook ar câștiga mai puțin bani, susține ea.

Frances Haugen: În mod repenat, Facebook a indus publicul în eroare

Marți, în fața subcomisiei pentru protecția consumatorului, siguranța produselor și securitatea datelor, comisie conduse de Richard Blumenthal, Haugen a declarat:

"M-am alăturat Facebook deoarece cred că Facebook are potențialul de a aduce la suprafață ce este mai bun în oameni dar mă aflu aici astăzi pentru că am ajuns la concluzia că produsele Facebook sunt dăunătoare pentru copii, alimentează dezbinarea și dăunează democrației. Conducerea companiei știe cum să facă mai sigure Instagram și Facebook dar nu va face schimbările necesare pentru că pune profiturile astronomice înaintea oamenilor", a spus fostul director de produs în cadrul Facebook, la începutul depoziției sale.

"Documentele pe care le-am furnizat Congresului demonstrează că Facebook a indus în mod repetat publicul în eroare în legătură cu ceea ce propriile cercetări ale companiei au dezvăluit în legătură cu siguranța copiilor, cu eficacitatea sistemelor sale de inteligență artificială și rolul acestora în răspândirea mesajelor extreme, care dezbină. Spun aceste lucruri deoarece cred că orice ființă umană merită demnitatea adevărului", a continuat ea.

"Printre alte dezvăluiri, informațiile pe care le-ați oferit Congresului reprezintă o dovadă puternică a faptului că Facebook știa că produsele sale dăunează adolescenților", a spus, la rândul săi, senatorul Blumenthal, în deschiderea audierilor.

El l-a chemat pe directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, să depună mărturie în fața subcomisiei senatoriale.

"Mark Zuckerberg ar trebui să se uite astăzi în oglindă. Totuși, în loc să-și asume responsabilitatea și să dea dovadă de leadership, domnul Zuckerberg pleacă să navigheze", a spus Blumenthal.

×
Subiecte în articol: Frances Haugen Facebook
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close