Antena 3 CNN International News Generalul Serghei Surovikin, suspectat de implicare în rebeliunea Wagner, a fost dat afară și trimis "într-o scurtă vacanță" (presa rusă)

Generalul Serghei Surovikin, suspectat de implicare în rebeliunea Wagner, a fost dat afară și trimis "într-o scurtă vacanță" (presa rusă)

Generalul Serghei Surovikin, fost comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina și suspectat de implicare în rebeliunea Wagner, a fost destituit din funcția de șef al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.

Generalul Serghei Surovikin, suspectat de implicare în rebeliunea Wagner, a fost dat afară și trimis "într-o scurtă vacanță" (presa rusă)
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2023   •   12:50

Informația este publicată, miercuri, de presa de stat de la Moscova, care citează surse anonime.  

Surovikin (foto), căruia i se mai spune și "generalul Armageddon", nu a mai fost văzut în public de la revolta mercenarilor Wagner, încheiată în data de 24 iunie.

În perioada următoare rebeliunii eșuate, au existat informații neconfirmate oficial privind arestarea și anchetarea sa.

Documente consultate în exclusivitate de CNN au arătat că Surovikin se număra printre cele câteva zeci de oficiali militari și de informații de rang înalt din Rusia care aveau statutul secret de membru VIP în cadrul grupării Wagner.

Citește și: NYT: Generalul "Armaghedon" ştia de planul lui Prigojin de a lansa o rebeliune armată. El a apărut într-un mesaj video în timpul insurgenței Wagner

Serghei Surovikin a fost numit comandant general pentru operațiunile militare rusești din Ucraina în luna octombrie, anul trecut. În luna ianuarie a acestui an, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a numit la comanda operațiunilor din Ucraina pe generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General rus.

Cu aceeași ocazie, Surovikin a fost numit adjunct al acestuia.

Ce a scris presa rusă despre înlocuirea lui Surovikin

După cum a relatat RIA Novosti, Surovikin a fost înlocuit de generalul Viktor Afzalov, șeful Statului Major General al Forțelor Aerospațiale. 

"Comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, Serghei Surovikin, a fost eliberat din funcție. Generalul-colonel Viktor Afzalov, șeful Statului Major General al Forțelor Aerospațiale, exercită temporar funcția de comandant-șef al Forțelor Aerospațiale", a declarat o sursă anonimă pentru agenția rusă de stat. 

Vestea demiterii lui Surovikin a fost dată inițial de către  Aleksei Venediktov, un jurnalist rus proeminent, fost șef al postului de radio "Ecoul Moscovei", în prezent închis. 

Jurnalistul a postat marți pe canalul său Telegram că Surovikin a fost eliberat din funcție, dar că va continua să servească Ministerul rus al Apărării într-o altă calitate. 

Publicația rusă de știri economice RBC a scris că înlăturarea lui Surovikin este motivată de transferul acestuia pe o altă poziție și că generalul se află în prezent într-o scurtă vacanță. 

La momentul acestei actualizări, biografia oficială a lui Surovikin de pe site-ul Ministerului rus al Apărării îl menționa în continuare ca șef al Forțelor Aerospațiale ruse, notează CNN.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close