Antena 3 CNN International News Joe Biden a discutat cu Vladimir Putin despre hackerii din Rusia. Biden: "Tonul a fost cordial"

Joe Biden a discutat cu Vladimir Putin despre hackerii din Rusia. Biden: "Tonul a fost cordial"

Președintele american Joe Biden a vorbit, vineri, cu omologul său rus, Vladimir Putin despre atacurile cibernetice "continue" care sunt lansate din Rusia, anunță Casa Albă, citată de CNN.

Joe Biden a discutat cu Vladimir Putin despre hackerii din Rusia. Biden: "Tonul a fost cordial"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Iul 2021   •   00:51

Potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Jen Psaki, în cursul dialogului telefonic de o oră, președintele Biden "a reiterat că SUA vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru a-și apăra cetățenii și infrastructura critică (...) și că se așteaptă ca Vladimir Putin să ia măsuri, chiar dacă atacurile nu sunt susținute de guvernul rus".

Joe Biden însuși a confirmat discuția, ulterior, într-un dialog cu ziariștii.

"SUA se așteaptă ca (Rusia) să ia măsuri atunci când atacurile de tip ransomware (urmate de o cerere de răscumpărare, n.r.) vin de pe  teritoriul rus, chiar dacă nu sunt susținute de statul rus, iar noi le dăm informațiile cu privire la cine este în spatele atacurilor. În al doilea rând, SUA se așteaptă ca Rusia să stabilească mijloace de comunicare regulate, pentru a putea discuta atunci când oricare dintre noi consideră că în cealaltă țară se întâmplă ceva care ne afectează acasă. Discuția a mers bine, sunt optimist", a declarat el.

Președintelui american i s-a reamintit că în urmă cu trei săptămâni a declarat că vor exista consecințe dacă Rusia se mai amestecă în alegerile din SUA sau dacă mai sunt lansate atacuri cibernetice.

Joe Biden a lansat avertismentul la conferința de presă după summit-ul din 16 iunie, de la Geneva, cu Vladimir Putin.

Biden reiterează că "vor exista consecințe" pentru atacurile cibernetice

"Vor exista consecințe?", a fost întrebat Biden, vineri.

"Da", a fost răspunsul său.

Tot vineri, președintele SUA a spus că "are sens" țintirea serverelor utilizate de infractorii informatici ruși, în răspuns la atacurile acestora, menționează CNN.

Discuția telefonică dintre cei doi lideri, prima dată publicității de Casa Albă după summit-ul de la Geneva, vine după o creștere a atacurilor informatice, dintre care unul a afectat operațiunile a 1.500 de companii, luna aceasta.

Moscova neagă că ar fi fost contactată de americani cu privire la atacurile informatice

Kremlinul a confirmat, la rândul său, dialogul Biden - Putin. Într-un comunicat al președinției ruse, se spune că "cei doi lideri au discutat nevoia unei colaborări semnificative și constructive între Rusia și SUA pe tema securității cibernetice.

Pe de altă parte, comunicatul rus spune că partea americană nu a făcut apel la cea rusă pentru coordonarea în vederea reprimării infractorilor cibernetici.

"În contextul recentelor relatări despre mai multe atacuri cibernetice, presupuse a fi lansate de pe teritoriul Rusiei, Vladimir Putin a indicat că, în pofida disponibilității părții ruse de opri, printr-un efort comun, manifestările infracționale în spațiul informațional, agențiile competente din SUA nu au făcut nicio solicitare în acest sens, în decursul lunii trecute", susține Kremlinul.

Această poziție este negată de administrația Biden. Un oficial de rang înalt, citat de CNN, susține că SUA "au făcut numeroase cereri specifice privind luarea de măsuri în privința infractorilor informatici și au precizat în mod clar care este răspunderea Rusiei cu privire la acțiunile solicitate".

×
Subiecte în articol: Joe Biden hackeri
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close