Antena 3 CNN International News Nava Ever Given a părăsit Canalul Suez, la trei luni după ce a blocat calea navigabilă

Nava Ever Given a părăsit Canalul Suez, la trei luni după ce a blocat calea navigabilă

Un tribunal din oraşul egiptean Ismailia a ridicat marţi ordinul de restricţie care viza nava portcontainer Ever Given, decizie care îi permite navei să îşi reia, navigaţia prin Canalul Suez.

Nava Ever Given a părăsit Canalul Suez, la trei luni după ce a blocat calea navigabilă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Iul 2021   •   14:57

La finele lunii martie, nava "Ever Given", cu o lungime de 400 de metri, a eşuat pe diagonala canalului Suez, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând una dintre cele mai aglomerate rute de navigaţie ale lumii.

Acest lucru a perturbat puternic comerţul maritim mondial şi a cauzat pierderi Egiptului.

Potrivit SCA, Egiptul a pierdut 12-15 milioane de dolari pe zi din cauza închiderii canalului.

Un angajat SCA a murit în timpul operaţiunilor de ranfluare a navei, porivit autorităţii egiptene, iar învelişul malului a fost avariat.

În total, 422 de nave încărcate cu 26 de milioane de tone de mărfuri, au fost blocate.

Potrivit asigurătorului Allianz, pierderile în comerţul maritim mondial au atins între şase şi zece miliarde de dolari pe zi.

După ce a fost repusă pe linia de plutire, în data de 29 martie, nava a fost vizată de un ordin de restricţie, în condiţiile în care Autoritatea Canalului Suez (SCA) a încercat să obţină despăgubiri de la proprietarul navei, firma japoneză Shoei Kisen şi asiguratorii săi.

Proprietarul navei şi asiguratorii au anunţat duminică un acord cu Autoritatea Canalului Suez (SCA) privind despăgubirile ce vor fi plătite pentru că "Ever Given" a blocat traficul prin canal. 

Acordul presupune plata unor despăgubiri de 550 de milioane de dolari, bani care acoperă cheltuielile cu echipamentele și utilajele folosite, deteriorarea canalului și forța de muncă.

Inițial, Autoritatea Egipteană a Canalului Suez ceruse o compensație de aproximativ un miliard de dolari

×
Subiecte în articol: Ever Given nava canalul Suez Egipt
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close