Antena 3 CNN International News Straniul obiect ceresc care se comportă precum un far galactic și care i-a bulversat pe astronomi. Nu au mai avut de-a face cu așa ceva

Straniul obiect ceresc care se comportă precum un far galactic și care i-a bulversat pe astronomi. Nu au mai avut de-a face cu așa ceva

În timp ce cartografiau undele radio din univers, astronomii au descoperit din întâmplare un obiect care eliberează pulsuri gigantice de energie, deosebit de tot ce se cunoștea înainte, relatează CNN.

Straniul obiect ceresc care se comportă precum un far galactic și care i-a bulversat pe astronomi. Nu au mai avut de-a face cu așa ceva
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Ian 2022   •   12:35

Obiectul spațial rotitor, detectat în luna martie 2018, și botezat științific GLEAM-X J162759.5-523504.3, emitea radiații de trei ori pe oră.

În momentele respective, devenea cea mai "strălucitoare" sursă radio ce putea fi observată de pe Pământ, asemenea unui far galactic.

Oamenii de știință au estimat că se află în fața rămășițelor unui corp ceresc care a suferit un colaps gravitațional: fie o stea neutronică densă, fie o pitică albă moartă, cu un câmp magnetic puternic.

Însă există și posibilitatea să fie cu totul altceva.

Un studiu publicat miercuri în revista Nature documentează comportamentul straniului "far" cosmic.

Farul galactic din curte

"În timpul observațiilor noastre, acest obiect apărea și dispărea pe parcursul a câteva ore. Era complet neașteptat. Era cam înfricoșător pentru un astronom, pentru că nu există nimic cunoscut pe cer care să facă asta.

Și este destul de aproape de noi, la circa 4.000 de ani-lumină. Practic, în curtea noastră galactică", spune Natasha Hurley-Walker, astrofizician la în cadrul colectivului de la Universitatea Curtin, parte a Centrului Internațional pentru Cercetări Radioastronomice (ICRAR - Curtin).

Obiectul a fost semnalat prima dată de doctorandul Tyrone O'Doherty cu telescopul Murchinson Widefield Array (MWA), în vestul Australiei.

"Este captivant că sursa pe care am identificat-o s-a dovedit un obiect atât de straniu. Câmpul larg și sensibilitatea foarte mare, specifice  MWA, sunt perfecte pentru observarea întregului orizon ceresc și pentru descoperiri neașteptate", a declarat O'Doherty.

Obiectul straniu a fost prezis teoretic

Obiectele spațiale care par să se 'aprindă' și să se 'stingă' sunt desemnate drept "tranzitorii" de către specialiști.

"Obiectele tranzitorii lente, precum supernovele, pot apărea în decurs de câteva zile și pot să dispară după câteva luni. Obiectele tranzitorii rapide, precum stelele neutronice din categoria pulsarilor, se aprind și se sting în decurs de milisecunde sau secunde", arată Gemma Anderson, astrofizician în cadrul ICRAR - Curtin și co-autor al studiului publicat în Nature.

Spre deosebire de aceste extreme, noul obiect cu manifestări incredibil de strălucitoare emite timp de un minut la fiecare 18 minute. 

Cercetătorii cred că aceste manifestări corespund unui așa-numit magnetar cu perioadă foarte lungă.

Un magnetar -  sau o stea neutronică având un câmp magnetic extrem de puternic - emite, de obicei, timp de câteva secunde, însă emisiile noului obiect durează mai mult.

"Existența acestui tip de stea neutronică având rotație lentă a fost prezisă teoretic

Însă nimeni nu se aștepta să detecteze una în mod direct, pentru că nu ne așteptam să fie atât de strălucitoare. Cumva, își convertește energia câmpului magnetic în unde radio mult mai eficient decât tot ce am văzut anterior", arată, la rândul său, Natasha Hurley-Walker, care a condus studiul citat de CNN.

Radio-astronomii vor continua să monitorizeze "farul celest" și să caute dovezi ale existenței unor obiecte similare.

"Observațiile ne vor spune dacă este un eveniment rar sau există o vastă populație pe care nu am observat-o în trecut", a precizat ea.

Foto: Nebuloasa galactică Helix

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close