Antena 3 CNN International News Putin:“NATO are arme de atac în România şi Polonia. Ce reacţie ar avea Statele Unite dacă noi am duce arme aproape de graniţele lor?”

Putin:“NATO are arme de atac în România şi Polonia. Ce reacţie ar avea Statele Unite dacă noi am duce arme aproape de graniţele lor?”

Astăzi are loc conferinţa anuală a lui Vladimir Putin în care răspunde jurnaliştilor la întrebări. Liderul de la Kremlin a vorbit şi despre NATO, despre România şi criza din Ucraina.

Putin:“NATO are arme de atac în România şi Polonia. Ce reacţie ar avea Statele Unite dacă noi am duce arme aproape de graniţele lor?”
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    23 Dec 2021   •   14:31

Vladimir Putin a fost întrebat de către o jurnalistă la conferinţa de presă anuală organizată la Kremlin despre ce garanţii de securitate poate oferi Rusia că nu va invada Ucraina.

Acesta a fost vizibil iritat de întrebare şi a răspuns că Rusia trebuie de fapt să primească garanţii de securitate din partea NATO. “Ce reacţie ar avea Statele Unite dacă noi am duce arme aproape de graniţele lor? Cum ar fi să dislocăm arme în Canada sau Mexic la graniţa cu SUA?” a spus acesta.

“NATO ne-a promis că nu se va mai extinde spre est în 1991. Ne-au minţit. Au avut loc cinci valuri de aderare de atunci. Acum în România şi Polonia alianţa are instalate arme de atac” a mai spus Putin, potrivit Mediafax.

În 1991 Uniunea Sovietică s-a destrămat şi NATO nu mai avea un scop bine definit. Aşa că Rusia a cerut garanţii că nu se va apropia de granitele sale. Însă de atunci au intrat în NATO în cinci valuri mai multe state din Europa de Est.

Valurile de aderare de după căderea Uniunii Sovietice:

1999: Cehia, Ungaria şi Polonia

2004: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia

2009: Albania

2017: Muntenegru

2020: Macedonia de Nord

Aderarea Ucrainei în NATO este inacceptabilă pentru Putin. “Noi nu ameninţăm pe nimeni. Rusia nu ameninţă graniţele Statelor Unite sau ale Marii Britanii. În schimb NATO ne ameninţă graniţele. Şi acum vor ca Ucraina să intre în NATO (…)

NATO ne cere să oferim garanţii de securitate. În realitate NATO trebuie să ne ofere nouă. Noi nu ameniţăm pe nimeni” a mai declarat preşedintele Rusiei. Această declaraţie vine la câteva zile după ce Rusia a publicat o listă cu mai multe cerinţe pentru a reduce tensiunile din Europa. 

Acestea prevedeau că Ucraina nu va fi lăsată să adere la alianţa nord atlantică şi că în estul Europei nu vor mai fi desfăşurate noi trupe şi arme. 

El a adăugat că Rusia „nu dorește nicio acțiune militară”, dar a arătat cu degetul către SUA și NATO”, a spus el „am cerut direct să nu mai existe nicio mișcare NATO către Est. Mingea este în terenul lor." El a adăugat mai târziu: "Simt că ne aflăm uneori pe planete diferite".

Putin a fost întrebat și despre alianța în curs de dezvoltare a țării sale cu China. El a menționat că China și Rusia intensifică comerțul între ele, colaborând în domeniul drepturilor omului și abordând schimbările climatice.

A adăugat însă un lucru îngrijorător poate: „China are una dintre cele mai avansate armate tehnologice și lucrăm cu ele pentru a dezvolta armament de înaltă precizie”.

Putin a fost întrebat de presa internațională despre criticile comune la adresa regimului său. Întrebat despre liderul opoziției întemnițat Alexey Navalny și despre presupusa otrăvire a acestuia, președintele rus a spus că nici Germania, nici Franța - ambele țări care l-au condamnat pe Putin pentru tratamentul adus oponentului său - nu au fost în măsură să ofere dovezi ale otrăvirii.

Apoi a criticat SUA și Marea Britanie pentru că au legi mai puțin liberale decât Rusia, susținând în mod incorect că SUA incriminează cetățenii care nu se vaccinează. 

Întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Gazprom, compania majoritară de stat rusă de gaze, a sufocat livrările către Europa, provocând o creștere a prețurilor, el a spus că „mint tot timpul în Occident despre asta”. El a mai adăugat că Gazprom își îndeplinește toate contractele, apoi a acuzat Germania că vinde gaze rusești Poloniei la un preț mai mare.

El a criticat Uniunea Europeană pentru că a provocat „panică, panică, panică” în legătură cu exporturile de gaze rusești.

Președintele Rusiei a părut dornic să vorbească despre agenda sa internă, spunând „să nu ne blocăm în agenda internațională... să vorbim despre regiuni”, înainte de a răspunde la întrebări din presa locală.

Desigur, multe dintre întrebări s-au concentrat pe răspunsul Rusiei la pandemia de COVID-19 și pe temerile legate de varianta Omicron.

Putin a spus că speră că Rusia va ajunge la o imunitate de turmă de până la 80% în 2022. El a spus că nivelul actual de imunitate colectivă de 59,4% în țară este insuficient.

"Aceasta se referă atât la cetățenii noștri care s-au recuperat, cât și la care au fost vaccinați. Aici, aproximativ 70 de milioane au primit primul vaccin, peste 70 de milioane au primit două injecții, dar acest lucru nu este suficient", a spus el reporterilor.

Când a vorbit despre amenințarea reprezentată de varianta Omicron, Putin a adăugat că pandemia nu poate fi rezolvată fără distribuirea globală a vaccinului.

„Vorbesc despre necesitatea recunoașterii reciproce a vaccinurilor și a distribuirii acestor vaccinuri în întreaga lume cât mai repede și în cantități cât mai mari, altfel nu vom face față acestei probleme la nivel global, omenirea va trăi cu ea tot timpul. timp și suferă pierderi uriașe”, a spus el.

×
Subiecte în articol: NATO SUA arme România Polonia conflict granita
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close