Antena 3 CNN International News Planeta se află pe un curs catastrofal de încălzire. Un raport ONU cere noi ținte de reducere a emisiilor

Planeta se află pe un curs catastrofal de încălzire. Un raport ONU cere noi ținte de reducere a emisiilor

Planeta noastră se îndreaptă spre o încălzire globală cu 2,7 grade Celsius peste nivelul din epoca pre-industrială iar acest scenariu este departe de ținta indicată de oamenii de știință pentru ca specia umană să-și poată continua evoluția.

Planeta se află pe un curs catastrofal de încălzire. Un raport ONU cere noi ținte de reducere a emisiilor
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Sep 2021   •   00:54

CNN citează în acest sens un raport asupra țintelor de emisii globale din Convenția cadru a ONU pentru Schimbări Climatice.

Cercetătorii spun că planeta are nevoie de o reducere cu 45% a emisiilor până în 2030 pentru ca obiectivul neutralității emisiilor carbonului să fie atins la mijlocul acestui secol.

Actualele angajamente de reducere a emisiilor, insuficiente pentru a evita cele mai grave scenarii

Neutralitatea înseamnă că dioxidul de carbon emanat în atmosferă este egal cantitativ cu cel extras și înmagazinat (sau "sechestrat") din atmosferă.

Mediile care absorb dioxid de carbon sunt solul, pădurile și oceanele.

În baza actualelor angajamente asumate de națiuni pentru reducerea emisiilor, în 2030 planeta va înregistra o creștere de 16% comparativ cu anul 2010.

În acest scenariu, temperatura media globală a Pământului va crește cu 2,7 grade față de nivelul din perioada pre-industrială.

Oamenii de știință spun că încălzirea globală produsă în urma activității umane trebuie să rămână sub 1,5 grade față de nivelul pre-industrial, pentru a preveni cele mai rele consecințe ale schimbărilor climatice.

Secretarul General ONU: Pământul se află pe un drum catastrofic

Conform unui alt raport ONU publicat în luna august, încălzirea globală actuală a depășit deja cu 1,2 grade nivelul pre-industrial.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a comentat raportul dezvăluit vineri spunând că drumul pe care se află planeta noastră în prezent este "catastrofic".

"Este o încălcare a promisiunii făcute acum șase ani, de a urmări obiectivul de 1,5 grade din Acordul de la Paris. Neîndeplinirea acestui obiectiv se va măsura în uriașe pierderi de vieți și de mijloace de trai", a estimat Guterres.

Adresându-se, vineri, participanților la Forumul Economiilor Importante, Secretarul General al ONU a avertizat că evenimentul COP26 din noiembrie, la care liderii mondiali vor discuta țintele de emisii, riscă să eșueze.

Secretarul General ONU: Este nevoie de ținte mai ambițioase

"Este clar că toată lumea trebuie să își asume responsabilitățile", a spus Guterres.

El a cerut tuturor țărilor să depună ținte mai ambițioase - așa numitele NDC (Nationally Determined Contributions, Contribuții stabilite la Nivel Național, n.r.), care să creeze o cale mai viabilă către ținta de 1,5 grade.

Sunt 191 de părți semnatare ale Acordului de la Paris și toate au trimis primele NDC. Însă doar 59% dintre state au trimis NDC actualizate sau noi, notează CNN pe baza celor comunicate de ONU.

Guterres a insistat, de asemenea, ca națiunile dezvoltate să avanseze cu sprijinul financiar de 100 de miliarde de dolari pentru ca țările în curs de dezvoltare să își îndeplinească propriile angajamente.

Tot vineri, în cadrul Forumului - care s-a desfășurat virtual, sub forma unei reuniuni "cu ușile închise" a liderilor internaționali, președintele american Joe Biden a anunțat că SUA și Uniunea Europeană au lansat angajamentul global de a reduce emisiile de metan cu aproape 30% până la sfârșitul deceniului.

Metanul este un gaz cu un puternic efect de seră.

Raportul invocat vineri de Secretarul General ONU vine după o vară de fenomene extreme

Noul raport citat de Antonio Guterres vine după o vară plină de fenomene extreme asociate cu schimbările climatice: vestul SUA a fost pârjolit de incendii de vegetație, agravate de seceta severă, după care au venit inundațiile și uraganele.

China și Germania au avut de-a face, la rândul lor, cu inundații soldate cu numeroase victime în luna iulie iar sud-estul Europei a fost afectat de incendii extinse.

"Raportul este clar: eforturile îndrăznețe pot evita cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice, dar numai dacă națiunile acționează împreună.

Națiunile care trimit planuri climatice noi și ambițioase forțează deja curba de reducere a emisiilor până în 2030.

Dar fără acțiunea celorlalte state, în special a marilor economii, aceste eforturi riscă să fie în van", a indicat Alok Sharma, președintele viitorului eveniment climatic COP26, programat pentru luna noiembrie.

Foto: incendii de vegetație în Asia

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close