Antena 3 CNN International News Reacția Moscovei la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Reacția Moscovei la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Moscova a reacționat, marți, la anticipata vizită a șefei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Reacția Moscovei la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Aug 2022   •   14:23

Marți, în jurul orei 14, avionul la bordul căruia se afla înaltul oficial american se afla în zona arhipelagului Filipinelor, la o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri de capitala Taiwanului.

"Washingtonul aduce destabilizare în lume. SUA au provocat numeroase conflicte, fără a rezolva niciunul în ultimele decenii", a scris pe Telegram Maria Zaharova (foto), purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus despre vizita lui Pelosi în Taiwan că este "provocatoare, de natură să crească tensiunile".

Peskov a precizat Rusia este "solidară" cu China în ceea ce privește pretențiile ridicate de Beijing asupra teritoriului autoguvernat.

Anterior, Beijingul a avertizat asupra impactului politic "șocant" al vizitei lui Pelosi la Taipei, declarând că armata chineză "nu va sta cu mâinile încrucișate" în cazul în care consideră că sunt amenințate "suveranitatea și integritatea teritorială" a țării.

China consideră că teritoriul insular autoguvernat de la Taipei și sprijinit militar de SUA îi aparține.

Doi oficial - unul din guvernul de la Taipei și unul din guvernul SUA - au confirmat pentru CNN că Nancy Pelosi este hotărâtă să viziteze Taiwanul, ca parte a turneului său asiatic, în ciuda îngrijorărilor Casei Albe cu privire la un răspuns militar al Beijingului.

Oprirea la Taipei - prima în ultimii 25 de ani a unui șef al Camerei Reprezentanților SUA - nu figurează pe itinerarul oficial și vine în contextul în care relațiile chino-americane sunt la un nivel scăzut, notează CNN.

×
Subiecte în articol: Nancy Pelosi Taiwan Maria Zaharova Moscova
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close