Antena 3 CNN International News Reacția lui Joe Biden, după ce baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia

Reacția lui Joe Biden, după ce baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia

Președintele american Joe Biden a reacționat, joi, după ce o instanță din Rusia a condamnat-o pe baschetbalista Brittney Griner la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Reacția lui Joe Biden, după ce baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    04 Aug 2022   •   19:47

El a numit sentința pronunțată de tribunalul rus drept inacceptabilă și s-a angajat să depună toate eforturile pentru a-i aduce în SUA pe Griner și pe Paul Whelan, un alt american condamnat și încarcerat anterior în Rusia pentru spionaj.

"Astăzi, Brittney Griner, cetățean american, a primit o pedeapsă cu închisoarea care ne reamintește încă o dată ceea ce lumea întreagă știe deja: Rusia a încarcerat-o pe nedrept pe Brittney.

Este inacceptabil și cer Rusiei să o elibereze imediat, astfel încât să se poată reuni cu soția sa, cu cei dragi, cu prietenii și cu colegii săi de echipă.

Administrația mea va continua să lucreze fără răgaz și să urmeze toate căile posibile pentru a-i aduce acasă pe Brittney și pe Paul Whelan cât mai curând cu putință", a declarat Biden.

Baschetbalista americană, arestată cu o săptămână înainte de invazia Ucrainei

Griner a fost arestată pe aeroportul Șeremetievo din Moscova în data de 17 februarie, cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Autoritățile i-au găsit în bagaje mai puțin de un gram de canabis.

La proces, avocații săi au arătat că sportiva consuma substanța pe bază de prescripție medicală, în SUA, pentru ameliorarea durerilor provocate de leziuni cronice.

Ei au arătat că baschetbalista nu a consumat stupefiante în Rusia.

După sentința pronunțată joi, oficiali americani citați de CNN au estimat că situația este "momentan neschimbată" în ceea ce privește demersurile de scoatere a lui Griner din Rusia.

Propunerea SUA: Griner și Whelan, la schimb cu traficantul de arme Viktor Bout

În condițiile în care relațiile dintre SUA și Rusia sunt cele mai tensionate de la criza rachetelor din Cuba din 1962, președintele american Joe Biden este presat să intervină în favoarea americanilor reținuți în de autoritățile de la Moscova.

SUA au încercat să negocieze eliberarea lui Griner și a unui alt cetățean american, Paul Whelan, acuzat și condamnat în Rusia pentru spionaj.

La schimb, oficialii americani s-au declarat dispuși să-l predea pe Viktor Bout, un celebru traficant de arme, condamnat în SUA la 25 de ani de detenție.

Oficial american: "Mingea e în terenul Rusiei"

Săptămâna trecută, reprezentanții Kremlinului au spus că încă nu există un acord cu Statele Unite în ceea ce privește un eventual schimb de deținuți.

Administrația Biden va continua să încerce să avanseze în negocieri și să preseze Rusia să accepte oferta, au spus, joi, oficiali citați de CNN.

Conform sursei citate, este de așteptat ca acest proces să dureze, în funcție de intențiile Rusiei.

"Mingea este în terenul Rusiei acum", a indicat un reprezentant al Administrației de la Washington.

×
Subiecte în articol: Brittney Griner Joe Biden
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close