Antena 3 CNN International News Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război | Ce prevede înțelegerea

Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război | Ce prevede înțelegerea

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 15:30 22 Iul 2022 Modificat la 18:06 22 Iul 2022
Guterres Erdogan Putin Zelenski
Sursa foto: hepta

Acest acord a fost mediat de Națiunile Unite și de Turcia.

Autoritățile turce au precizat că documentul va fi semnat la Istanbul, la ora locală 16:30 (aceeași oră în România).

Pe document se vor afla semnăturile părților rusă și ucraineană și cele ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, și Secretarului General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Detaliile acordului nu au fost dezvăluite în prealabil iar anunțul Turciei a fost întâmpinat cu precauție de oficialii ucraineni, relatează CNN.

Conținutul documentului va fi făcut public probabil ulterior, dar deocamdată se pare că potrivit acestuia, controlul porturilor  „Odesa”, „Cernomorsk” și „Yuzhny” a fost și rămâne în întregime cu partea ucraineană.

În prima etapă se presupune că datorită acordului, navele cu alimente care au fost blocate în porturile ucrainene vor fi lăsate să plece. Este vorba despre aproximativ 80 de nave, ceea ce va însemna aproximativ 25.000.000 de tone de cereale care vor putea pleca spre mai multe țări ale lumii care au nevoie de aceste cereale și care nu le-au putut primi în ultimele luni.

Acordul mai spune că exportul de cereale ucrainene nu prevede escorta militară a navelor de marfă, dar Rusia se angajează să nu le atace.

Turcia va controla aceste nave în așa fel încât încărcătura lor să fie aceeași cu cea din acte, adică să transporte cereale și nu arme, așa cum se tem rușii și cum au spus în repetate rânduri că ar exista suspiciuni că Ucraina vrea de fapt să, sub acoperirea transportului de cereale, să transporte armament cu aceste nave.

O premieră așteptată după aproape o jumătate de an de război

Dacă se va concretiza vineri, înțelegerea scrisă ruso-ucraineană va fi o premieră, după un lung șir de eșecuri diplomatice, menite să pună capăt conflictului armat. 

Occidentalii au avertizat asupra unei potențiale catastrofe alimentare, în condițiile în care milioane de tone de cereale ucrainene nu mai pot ajunge pe piețele globale din cauza războiului.

Serviciile de informații americane arătau, luna trecută, că marina militară rusă a primit ordine să blocheze porturile Odesa și Oceakiv.

Rușii au susținut anterior că vina pentru criza cerealelor aparține Kievului și aliaților săi occidentali.

Optimism moderat la ONU, precauție la Kiev

Cele mai recente discuții dintre oficiali turci, ucraineni și ruși, cu sprijinul Națiunilor Unite, au avut loc în data de 13 iulie, la Istanbul. 

Secretarul General al ONU spunea la momentul respectiv că, deși întâlnirea a demonstrat că Rusia și Ucraina pot dialoga, "mai e un drum lung" până la medierea unui acord de pace între cele două țări. 

Farah Haq, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, a declarat joi că organizația sa încearcă să ajungă la "un acord care ar permite produselor alimentare și îngrășămintelor din Ucraina și Rusia să ajungă pe piețele globale".

Oficialul ONU s-a declarat optimist în privința semnării acordului. Însă ucrainenii au transmis că este nevoie de mai multe discuții înainte ca acordul să fie formalizat. 

"În urma negocierilor, poate fi semnat un document care va stipula obligațiile părților cu privire la operarea în siguranță a rutelor de export din Marea Neagră.

Delegația ucraineană va susține doar deciziile care vor garanta securitatea regiunilor sudice din Ucraina, pozițiile ferme ale Forțelor Armate Ucrainene în Marea Neagră și exportul în siguranță al produselor agricole ucrainene către piețele internaționale", a declarat, joi,  Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev. 

Reacții din SUA și din Europa

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat  că Washingtonul salută "acordul de principiu" privind transportul în siguranță al cerealelor, dar se concentrează pe "responsabilizarea Rusiei pentru implementarea acestui acord, pentru ca grânele din Ucraina să ajungă pe piețele din lume".

La rândul lor, oficialii europeni la curent cu discuțiile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la implementarea acordului.

Ei au anticipat că este puțin probabil ca Rusia să respecte înțelegerea fără probleme.

Fotomontaj: Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

×
x close