Antena 3 CNN International News Săptămâna de lucru de 4 zile din Islanda, "un succes copleșitor". Microsoft a realizat același experiment și în Japonia

Săptămâna de lucru de 4 zile din Islanda, "un succes copleșitor". Microsoft a realizat același experiment și în Japonia

Experimentul unei săptămâni de lucru mai scurte în Islanda a fost apreciat ca un „succes copleșitor” de către cercetători. Microsoft și Unilever au încercat același lucru, iar rezultatele în productivitate sunt uimitoare.

Săptămâna de lucru de 4 zile din Islanda, "un succes copleșitor". Microsoft a realizat același experiment și în Japonia
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    06 Iul 2021   •   18:26

Angajații din sectorul public care au participat la două mari experimente între 2015 și 2019, au lucrat între 35 și 36 de ore pe săptămână, fără reduceri salariale.

Mulți participanți lucrau anterior 40 de ore pe săptămână.

Studiile efectuate de Consiliul Local Reykjavík și guvernul național au văzut că bunăstarea lucrătorilor crește „dramatic” într-o gamă largă de indicatori, de la stresul perceput și epuizare, până la echilibrul dintre sănătate și viață profesională, potrivit cercetătorilor Asociației pentru o democrație durabilă.

Studiile au implicat 2.500 de persoane - mai mult de 1% din populația muncitoare din Islanda - și au vizat menținerea sau creșterea productivității, îmbunătățind în același timp echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Cercetătorii au descoperit că productivitatea și serviciile chiar s-au îmbunătățit la majoritatea locurilor de muncă.

Asociațile care pledează pentru o săptămână de lucru mai scurtă au analizat datele din studii.

În urma experimentului, sindicatele islandeze au negociat reduceri ale programului de lucru pentru zeci de mii de membri ai lor din toată țara.

Aproximativ 86% din întreaga populație de lucru din Islanda lucrează acum cu ore mai scurte sau au câștigat dreptul de a-și scurta programul de lucru, potrivit organizațiilor care au analizat datele studiului.

Will Stronge, director de cercetare al organizației Autonomy and Research Organization, a declarat că procesul din sectorul public „a fost, prin toate măsurile, un succes copleșitor”.

"Arată că sectorul public este pregătit pentru a fi un pionier al săptămânilor de muncă mai scurte - iar lecția poate fi învățată și de guvernele altor țări.", a spus el.

Daiga Kamerade, profesor asociat de muncă și bunăstare la Universitatea din Salford din Marea Britanie, a declarat pentru CNN Business că, în timp ce procesul a fost încurajator, studierea organizațiilor din sectorul public care ar putea avea condiții de muncă mai bune decât sectorul privat ar fi putut afecta rezultatele.

„Reducerea săptămânii de lucru de la 40 la 35-36 de ore este un prim pas către o săptămână de lucru mai scurtă, avem nevoie de studii similare la scară largă care să împingă această reducere mai departe - de exemplu, analizând o adevărată săptămână de lucru de patru zile, care durează 32 de ore sau mai puțin ", a declarat Kamerade.

Kamerade a spus că, în propriile cercetări, echipa sa a explorat motivațiile de a lucra cu ore reduse și a constatat că lucrul mai puțin este perceput ca oferind mai mult control și libertate în viața cuiva, ceea ce poate crește apoi bunăstarea.

CNN Business a contactat guvernul islandez și Consiliul orașului Reykjavík pentru comentarii suplimentare.

Mai multe companii au adoptat deja programul

Un număr tot mai mare de companii mici au adoptat deja o săptămână de lucru mai scurtă - iar acum, corporațiile mai mari investighează potențialele beneficii ale schimbării.

Unilever Noua Zeelandă a anunțat în decembrie că va încerca o săptămână de lucru de patru zile cu salariu complet, în urma unei schimbări a obiceiurilor de muncă cauzată de pandemia Covid-19.

Microsoft a încercat o săptămână de lucru de patru zile în Japonia în 2019 și a declarat că productivitatea, măsurată în funcție de vânzările pe angajat, a crescut cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

 

×
Subiecte în articol: Islanda microsoft Unilever
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close