Antena 3 CNN International News Spital ridicat din gunoaie, în pandemie. Creatorul său s-a lăsat inspirat de romanii care reciclau amforele cu vin

Spital ridicat din gunoaie, în pandemie. Creatorul său s-a lăsat inspirat de romanii care reciclau amforele cu vin

Când a lovit criza sanitară, Arthur Huang a dorit să dea o mână de ajutor eforturilor de combatere a coronavirusului.

Spital ridicat din gunoaie, în pandemie. Creatorul său s-a lăsat inspirat de romanii care reciclau amforele cu vin
de Adrian Iclozan    |    11 Iun 2021   •   13:10

În  multe părți ale lumii, sectorul construcțiilor a "înghețat" din cauza pandemiei, astfel că arhitectul taiwanez și-a îndreptat atenția către nevoile urgente de resurse sanitare și facilități spitalicești.

Huang este co-fondatorul și directorul general al Miniwiz, o companie care procesează mai multe tipuri de deșeuri și le transformă în materiale de construcții, decorațiuni interioare și produse de consum.

Pandemia a afectat transportul materialelor convenționale iar arhitectul din Taipei a apelat la resursa care nu duce niciodată lipsă de materie primă: gunoiul local. 

"Construim piese de schimb sanitare, componente medicale și o secție modulară de spital, totul din gunoiul colectat local", spune el.

Salonul modular din gunoaie: aluminiu, poliester și deșeuri medicale reciclate

MAC, de la Modular Adaptable Convertible ward, salon de spital modular, este prima construcție de acest tip realizată din materiale reciclate, potrivit companiei. 

A fost proiectat de Minwiz în colaborare cu Spitalul Universitat Catolic Fu Jen din Taipei și, din iunie, poate primi pacienți. 

Pereții MAC sunt căptușiți cu panouri realizate din aluminiu reciclat în proporție de 90% iar izolația este din poliester reciclat.

Mânerele dulapurilor și cârligele pentru haine sunt din deșeuri medicale reciclate, precum PPE, echipamentele de protecție individuale.

Versiunea "portabilă" a salonului modular poate fi ridicată în 24 de ore, ceea ce permite transportul în locații cu nevoi medicale urgente. 

"Cred că pandemia ne obligă să devenim foarte inventivi și să venim cu soluții care se adaptează la situația actuală", spune Huang.

Creatorul MAC, inspirat de romanii care foloseau deșeuri la construcția clădirilor

Interesul acestuia în reciclarea gunoaielor vine din vremea când studia arheologia la Roma, în ultimul an al secolului trecut.

El a remarcat atunci că multe dintre clădirile antice erau parțial construite din deșeuri.

Romanii obișnuiau să amestece fragmente de teracotă uzată cu var, pentru a forma un amestec cu care erau tencuite clădirile.

În Imperiul Roman, amforele de teracotă erau folosite la transportul uleiului, cerealelor și vinului în vasele care străbăteau Marea Mediterană.

Multe dintre aceste "ambalaje" erau aruncate în zonele portuare după transferul conținutului. 

"Multe fundații, apeducte și lucrări de infrastructură din Roma sunt realizate din ciment provenind din 'ambalaje' de unică folosință", indică Arthur Huang.

Magazin Nike cu scaune din tălpi de pantofi reciclate

Cu resurse de materii prime precum ambalajele de plastic și deșeurile rămase în urma lucrărilor de construcție și agricole, compania lui Huang utilizează, spre exemplu, coji de orez amestecate cu DVD-uri și led-uri reciclate pentru a construi panouri pentru plafoane.

Pentru panourile de protecție solară rezistente la intemperii, Miniwiz folosește plastic reciclat, deșeuri electronice și din industria auto.

Inovațiile constructive din deșeuri decorează centrul Nike Kicks Lounge din Taipei.

Un gigantic balon din deșeuri de fabrică este suspendat de tavan, cu rol dublu, de corp de iluminat și de protecție solară.

Multe alte accesorii au fost realizate din ReGrind - un material dezvoltat de Miniwiz din tălpile de pantofi Nike și alte deșeuri.

Iar scaunele din magazin sunt realizate din pantofii reciclați ai unor sportivi taiwanezi celebri.

×
Subiecte în articol: spital gunoaie
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close