Antena 3 CNN International News Sute de interlopi din toată lumea, arestaţi după ce au folosit o aplicaţie controlată de FBI pentru a comunica criptat

Sute de interlopi din toată lumea, arestaţi după ce au folosit o aplicaţie controlată de FBI pentru a comunica criptat

Infiltrarea de către poliție a unei aplicații folosite pentru schimbul de mesaje codificate între infractori a permis un val gigantic de arestări în cadrul rețelelor criminale de tot felul.Infiltrarea de către poliție a unei aplicații folosite pentru schimbul de mesaje codificate între infractori a permis un val gigantic de arestări în cadrul rețelelor criminale de tot felul.

Sute de interlopi din toată lumea, arestaţi după ce au folosit o aplicaţie controlată de FBI pentru a comunica criptat
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Iun 2021   •   14:52

Au fost necesari trei ani și colaborarea forțelor de poliție din mai multe țări pentru a realiza o operațiune de mare amploare împotriva crimei organizate: sute de oameni au fost arestați în întreaga lume, a anunțat marți, 8 iunie, poliția federală australiană, grație decriptării unei aplicații de comunicare utilizate de infractori.

În timpul acestei operațiuni, prezentată drept „cea mai sofisticată din lume” împotriva criminalității organizate, forțele de poliție din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă și din mai multe țări din Europa, au dezvăluit că au controlat de fapt aplicația numită „ANoM”, folosită de interlopi din întreaga lume ca să comunice într-o manieră criptată.

Aplicaţia ce servea infractorii din întreaga lume, era de fapt, controlată de FBI.  Accesul la platformă a permis poliţiei să citească milioane de mesaje „în timp real” care se refereau la comploturi de asasinat, planuri privind importuri masive de droguri şi alte scheme.

Un infractor australian urmărit de poliţie a atras monitorizarea extinsă după ce a împărţit telefoane pe care era instalată aplicaţia.

“Aparatele au circulat şi popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicaţiei, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanţi ai integrităţii acesteia”, s-a arătat într-un comunicat al poliţiei neozeelandeze, potrivit Reuters.

Aplicaţia ANoM era instalată pe telefoane mobile care, lipsite de orice altă funcţionalitate, se tranzacţionau pe piaţa neagră.

Un telefon de acest tip putea comunica numai cu un alt telefon care conţinea aplicaţia

„Un criminal trebuia să cunoască un alt criminal pentru a obţine aplicația”.

„Aparatele au circulat şi popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicaţiei, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanţi ai integrităţii acesteia”.

„Aceşti influenceri criminali au pus poliţia federală australiană în buzunarul a sute de presupuşi infractori”, şi-a exprimat mulţumirea şeful poliţiei australiene, Reece Kershaw, în comunicat.

„Practic, ei şi-au pus cătuşele de la unul la altul adoptând şi având încredere în ANoM şi comunicând deschis, neştiind că îi ascultăm tot timpul”, a explicat poliţia australiană într-un comunicat.

”Vorbesc doar despre droguri, violenţă, atacuri , oameni vinovaţi care urmează să fie asasinţaţi”, a declarat comisarul Poliţiei Federale asutraliene Reece Kershaw într-o conferinţă de presă.

”Faptul că le-au fost afectate comunicaţiile a fost un element- cheie”, a adăugat Kershaw.

244 de persoane au fost arestate până acum, dintre care 35 de pentru trafic de droguri şi spălare de bani

De asemenea, au fost confiscate 3 tone de droguri si echivalentul sumei de 45 de milioane de dolari australieni in cash si in bunuri.

Poliţia neozeelandeză a descris operaţiunea drept “cea mai sofisticată din lume efectuată până în prezent de forţele de ordine împotriva crimei organizate”. 

Aceasta a primit numele de cod “Ironside” în Australia şi “Trojan Shield” la nivel mondial.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close