Antena 3 CNN International News Acesta este noul "avion al apocalipsei" din care Vladimir Putin va putea urmări sfârșitul lumii într-un război nuclear

Acesta este noul "avion al apocalipsei" din care Vladimir Putin va putea urmări sfârșitul lumii într-un război nuclear

Liderul rus Vladimir Putin va avea la dispoziție două noi avioane ultramoderne din care va putea asista la sfârșitul lumii în urma unui război nuclear.

Acesta este noul "avion al apocalipsei" din care Vladimir Putin va putea urmări sfârșitul lumii într-un război nuclear
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2021   •   11:15

Aparatele sunt modelul IL 96-400M modificat.

La fel ca și Air Force One în cazul președintelui american, aceste aparate joacă rolul de centru operațional aeropurtat pentru coordonarea loviturilor nucleare și a eventualelor mișcări de trupe în timpul conflictului.

Primul dintre cele două aparate Iliușin este în construcție, a declarat o sursă din sectorul militar-industrial rus, conform Daily Mail.

Aceaste noi aeronave urmează să înlocuiască aparatele de tip IL 80 Maxdomes, gata de decolare în permanență, la ordinul președintelui rus.

Cine se urcă cu Putin în avion dacă începe războiul nuclear

La bordul celor două aparate IL 96-400M urmează să se îmbarce, alături de Vladimir Putin, lideri ai forțelor armate și de securitate precum și oficiali din ministere.

Masivele avioane beneficiază de protecția aparatelor de vânătoare și pot fi realimentate în zbor.

Publicația rusă Moscovski Komsomoleț scrie că sistemul radio al celor două IL 96-400M permite distribuirea comenzilor către infanterie, aviația strategică și rachetele nucleare aflate pe platforme mobile sau în silozuri, pe o rază de 6.000 km.

În ceea ce privește raza operațională de zbor a noilor "avioane ale apocalipsei", aceasta este dublă comparativ cu a aparatelor utilizate în prezent cu acest rol.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Hoții au jefuit unul dintre "avioanele apocalipsei"

Presa a relatat că unul dintre cele patru avioane IL 80 destinate în prezent coordonării militare în caz de conflict nuclear a fost jefuit anul trecut în timp ce se afla la sol pentru reparații într-o bază din regiunea Rostov.

Hoții au furat 39 de elemente de echipament și cinci radiouri de bord, cel mai probabil, pentru metalele rare conținute.

Furtul a fost descoperit în timpul unei inspecții.

Un șofer de taxi, Zora Kaciunț, a fost arestat în legătură cu furtul însă a negat orice implicare și a spus că a fost găsit "țap ispășitor".

Cu excepția cockpitului, aparatele IL 80 (foto următoare) pregătite în caz de război nuclear nu au ferestre și oferă o anumită protecție în fața efectelor unei explozii atomice.

SUA au dezvoltat aparatele E-4B cu rol similar pe baza modelului comercial Boeing 747.

Galerie foto: aparat tip Iliușin Il 96 în zbor și pe pistă; aparat tip IL 96-400M în construcție la uzina aviatică din Voronej

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin razboi nuclear IL 96-400M
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close