Antena 3 CNN International News Volodimir Zelenski, vizită-surprinză în orașul Herson, eliberat de ruși săptămâna trecută: "Mergem înainte!"

Volodimir Zelenski, vizită-surprinză în orașul Herson, eliberat de ruși săptămâna trecută: "Mergem înainte!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, luni, capitala regiunii Herson.

Volodimir Zelenski, vizită-surprinză în orașul Herson, eliberat de ruși săptămâna trecută:  "Mergem înainte!"
Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski
de Adrian Iclozan    |    14 Noi 2022   •   13:31

"Mergem înainte. Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru întreaga țară", a spus Zelenski în fața soldaților, în piața principală a orașului.

El a distribuit pe contul său Facebook mai multe fotografii în mijlocul militarilor ucraineni.

În imagini se vede că unii soldați au primit distincții din partea șefului de stat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Președintele ucrainean le-a mărturisit jurnaliștilor că a considerat necesar să viziteze orașul, deși există riscul ca rușii să fi lăsat în urmă capcane explozive.

"Armata își asumă riscuri în fiecare zi, jurnaliștii își asumă riscuri. Cred că este necesar să fim aici și să vorbim despre locuitorii Kherson, să sprijinim oamenii, pentru a-i face să simtă că nu doar vorbim despre asta, ci că ne-am întors cu adevărat și am înălțat drapelul ucrainean în Herson. Doresc, de asemenea, să simt emoția, energia oamenilor. Este motivant", a declarat el.

Sâmbătă, locuitorii din Herson au sărbătorit eliberarea orașului, la o zi după ce forțele ucrainene au intrat în capitala regională, iar trupele ruse s-au retras spre est.

Totuși, existența de zi cu zi rămâne provocatoare în această localitate strategică.

Autoritățile îi avertizează pe localnici să fie precauți cu privire la explozibilii lăsați în urmă de trupele de invazie, în contextul în care forțele Moscovei continuă să se afle relativ aproape, chiar dacă pe celălalt mal al Niprului.

Rușii au furat inclusiv scaunele de WC când au plecat din Herson

Trupele rusești care s-au retras din Herson au furat opere de artă de la instituțiile culturale din regiune, dar și obiecte sanitare, pe care le-au transferat în teritoriile ocupate de Rusia, a anunțat sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

Printre obiectele sustrase de ruși se numără icoane vechi, opere ucrainene de artă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XX-lea și lucrări ale unor artiști moderni.

"În total, aproape 15.000 de piese de artă au fost scoase din fondul muzeului și din alte instituții culturale din regiunea Herson. Dar nu numai valorile culturale au fost luate de ocupanți. Rușii, conform tradiției, au furat obiecte sanitare, inclusiv toalete și aparate de uz casnic", precizează sursa citată de CNN.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Herson
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close