Antena 3 CNN Life 7 avantaje ale utilizării microscopului endodontic

7 avantaje ale utilizării microscopului endodontic

Microscopul endodontic a început să fie considerat echipamentul standard în cabinetele stomatologilor care efectuează intervenții din sfera endodonției.

7 avantaje ale utilizării microscopului endodontic
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Aug 2022   •   17:09

De ce este atât de apreciat și de ce ar trebui să fie găsit în orice cabinet? Descoperă citind în continuare acest articol. Ce este microscopul endodontic?

Un microscop endodontic este un dispozitiv care oferă o mai bună vizualizare a cavității orale a pacienților stomatologici, garantând mărirea imaginii susținute de o sursă adecvată de lumină. Utilizat, la început, pentru tratamentele de canal, el este folosit în prezent și în alte specializări de tipul stomatologiei restaurative sau al periodonției. 

Avantajele folosirii microscopului
Mâinile omului sunt capabile de o acuratețe incredibilă atunci când sunt susținute de o vedere detaliată. Utilizarea microscopului endodontic aduce avantaje importante pacientului prin creșterea preciziei de lucru a medicului stomatolog.

⦁    Examinare orală de calitate superioară
Capacitatea reglabilă de mărire pe care o are microscopul endodontic favorizează efectuarea unor examinări orale de cea mai bună calitate. Fără ajutorul lui, unele leziuni incipiente, de foarte mici dimensiuni, pot fi ratate și lăsate să avanseze. Identificarea precoce a cariilor incipiente sau a bolii periodontale face ca tratamentul să fie încununat de succes.

⦁    Tratamente de calitate superioară
Precizia diagnosticului determină o eficiență sporită în ceea ce privește efectuarea tratamentelor adecvate. În cazul stomatologiei restaurative, de pildă, identificarea imediată a fracturilor osoase este de maximă importanță. Aceste fracturi sunt, de cele mai multe ori, invizibile la nivel macroscopic și pot fi identificate doar cu ajutorul microscopului. Astfel, medicul stomatolog știe cum și unde poate iniția procesul de restaurare.

⦁    Confort superior
Medicul stomatolog nu are o sarcină ușoară și, de câte ori lucrează fără microscop, este obligat să își suprasolicite musculatura coloanei și a brațelor în poziții ciudate și solicitante. Această poziție defectuoasă la locul de muncă generează disconfort până în punctul în care îl poate determina să accelereze aplicarea tratamentului. 

Dentistul care are ocazia să folosească un microscop endodontic se bucură de un nivel superior de confort, ceea ce duce la creșterea calității actului stomatologic.

⦁    Productivitate sporită
Nivelul de confort determinat de utilizarea microscopului conduce la o creștere a productivității. Medicul poate lucra confortabil pentru perioade mai lungi de timp, ceea ce înseamnă, printre altele, că aplicarea procedurilor și tratamentelor nu va mai dura la fel de mult timp. Atunci când eficiența determină scurtarea duratei tratamentului, medicul este apt să primească un număr mai mare de pacienți, avantaj pe care îl putem aprecia cu toții.

⦁    Microscopul endodontic, standardul de îngrijire
În multe țări, utilizarea microscopului endodontic este considerată standardul de îngrijire în această specializare stomatologică. Identificarea și îndepărtarea nervului dentar cu maximă eficiență și fără a determina leziuni suplimentare la nivelul dintelui este critică pentru succesul tratamentului endodontic. Microscopul permite efectuarea corectă a manoperei de la prima intervenție, scăzând riscul unei infecții postoperatorii și susținând succesul procesului de reparare dentară.

⦁    Reduce riscul unor leziuni inutile
Microscopul permite o precizie superioară a actului medical și, cum medicul poate vedea totul cu mai multă claritate, el poate elimina riscul de lezare inutilă a țesuturilor din zona tratată. Astfel se reduc atât timpul de vindecare, cât și disconfortul cauzat pacientului. 

⦁    Este instrumentul perfect pentru educare și documentare
Cu ajutorul microscopului, problemele care trebuie tratate sunt identificate rapid și precis și devin vizibile pentru oricine, chiar și pentru ochiul neantrenat. Astfel, comunicarea între medici devine mai simplă și mai ușoară, iar personalul auxiliar și pacientul sunt mai ușor de educat și instruit. 

Microscopul endodontic este un accesoriu care, treptat, devine indispensabil în cabinetul medicului stomatolog. Ca pacient, existența acestui aparat în cabinetul pe care îl frecventezi trebuie să te bucure și să îți spună că te afli pe mâini bune. Ca medic, avantajele utilizării microscopului sunt atât de evidente, încât nu mai au nevoie de lobby.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close