Antena 3 CNN Life Dr. Mihaela Bilic: Nu e de mirare că ne confruntăm cu o "epidemie" de boli. Citiți și vă minunați!

Dr. Mihaela Bilic: Nu e de mirare că ne confruntăm cu o "epidemie" de boli. Citiți și vă minunați!

Dacă până de curând din grâu şi porumb se putea obţine doar făină şi mălai, în mod natural, în prezent din fiecare această cereală se fac 6-7 subproduse, prin modificarea profundă a structurii produsului de bază. Le recunoaştem după denumirile complicate de pe etichetele produselor.

Dr. Mihaela Bilic: Nu e de mirare că ne confruntăm cu o "epidemie" de boli. Citiți și vă minunați!
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    26 Oct 2020   •   08:59

Corpul nostru nu este însă obişnuit cu toate acestea, astfel că le procesează diferit, atenţionează medicii nutriţionişti.

În concluzie, nu ar trebui să ne mire că ne confruntăm cu o "epidemie" de intoleranțe alimentare, boli digestive și metabolice, afecțiuni autoimune, spune dr. Mihaela Bilic, explicând că organismul nostru nu mai recunoaște nutrienții cu care era obișnuit. 

Dr. Bilic: Azi avem nevoie de doctorat în biochimie, ca să citim ingredientele de pe etichetele produselor alimentare

"Alimentele ultraprocesate, blestemul secolului XXI

Pe vremuri părea logic să ne uităm la un aliment și să știm ce mâncăm, să ne dăm seama după aspect și gust care îi sunt ingredientele. Știam că există o diferență între un produs proaspăt și unul preparat/gătit, dar schimbările erau minore, nu modificau structura profundă a preparatului.

Astăzi avem nevoie de un doctorat în biochimie ca să identificăm termenii prezenți pe majoritatea etichetelor alimentare - ingredientele banale, pe care le cunoșteau până și bunicile noastre, au dispărut pentru a fi înlocuite de substanțe nefirești în limbajul culinar. 

Bilic: În goana după supraproducție la prețuri cât mai mici, industria a combinat chimia cu bucătăria și a făcut alimentele ultraprocesate

În goana după supraproducție la prețuri cât mai mici, industria alimentară a fost nevoită să combine chimia cu bucătăria și să creeze alimentele ultraprocesate. Nu era suficient ca, pentru a rezista cât mai mult timp pe raft, produsele să fie "tratate" cu tot felul de substanțe ajutătoare, acum până și materia primă este reconfigurată. 

Se vede treaba că banala făină și banalul zahăr erau prea scumpe, deci s-a inventat amidonul modificat și siropul de glucoză-fructoză. 

Subprodusele care se extrag din alimentele de bază

Când eram copil știam că mamaie vine de la moară cu făină și mălai, doar atât putea  rezulta din grâu și porumb. Făina putea fi albă sau neagră (cu tărâțe), iar mălaiul se măcina mai mare sau mai fin - astea erau toate variantele. Care sunt subprodusele ce se extrag în prezent din alimentele de bază? Citiți și vă minunați!!

Din porumb: amidon, amidon modificat (E400), maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, polioli. 

Din grâu: gluten, amidon, amidon modificat (E400), dextrine și maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, tărâțe/fibre.

Din orez: amidon, amidon modificat, sirop de orez, sirop de glucoză. 

Din ou: albuș de ou, lecitine, ovalbumine, lizozim. 

Din cartof: amidon, amidon transformat, sirop de glucoză, maltodextrine. 

Din lapte: proteine, cazeină, lactoserum, peptide, caseinat hidrolizat. 

Mihaela Bilic: Nu e de mirare că ne confruntăm cu o "epidemie" de boli - corpul nostru nu mai recunoaște nutrienții cu care era obișnuit 

Toate aceste subproduse se obțin prin modificarea profundă a structurii produsului de bază, iar felul în care organismul identifică și procesează aceste substanțe este diferit. Nu e de mirare că ne confruntăm cu o "epidemie" de intoleranțe alimentare, boli digestive și metabolice, afecțiuni autoimune - corpul nostru nu mai recunoaște nutrienții cu care era obișnuit. 

Soluția? Evitarea/eliminarea pe cât posibil a  tuturor alimentelor ultraprocesate, pe a căror etichetă apar ca ingrediente subprodusele de mai sus. Căutați produse făcute din ingrediente tradiționale, cuvinte banale precum făină, lapte, ouă, cartofi, orez, mălai etc. 

Dacă pe listă apar termeni de biochimie, nu de bucătărie, atunci nu mai e vorba de mâncare, ci de un produs ultraprocesat", a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

×
Subiecte în articol: mihaela bilic zahar
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close