Antena 3 Life Boala pe care o avem mulți, dar nu o tratăm pentru că nu doare. Medic: ”Oamenii nu sunt conştienţi de această afecţiune’'

Boala pe care o avem mulți, dar nu o tratăm pentru că nu doare. Medic: ”Oamenii nu sunt conştienţi de această afecţiune’'

de Andreea Cigolea    |    10 Feb 2021   •   12:11
Boala pe care o avem mulți, dar nu o tratăm pentru că nu doare. Medic: ”Oamenii nu sunt conştienţi de această afecţiune’'

Foarte multe persoane suferă de steatoză hepatică și nu o tratează pentru că nu doare. Ficatul nu doare așa că este necesar să fim atenți la câteva simptome care ar trebui să ne ridice un semn de întrebare cu privire la sănătatea noastră.

”Într-adevăr, foarte lume suferă de ficat gras, de steatoză. Nu sunt conştienţi de această afecţiune. Nu pun anumite simptome date de steatoza hepatică pe seama acesteia şi se poate diagnostica întâmplător sau în momentul în care greutatea lor estee excesivă şi vin la medic şi atunci înţeleg ce patologie au şi oarecum ce riscuri dar şi ce pot să facă. Se asociază foarte mult cu excesul de greutate la supraponderali şi la obezi, la persoanele cu predisoziţie la diabet sau chiar cu diabet zahar şi la cei cu rezisenţă la insulină” a explicat dr. Marilena Murguleț la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”. 

Steatoza hepatică, dată de carbohidraţii rapizi

Aici aş recomanda un stil de viaţă în care, pe lângă alimentaţie este foarte importantă hidratarea, renunţarea la alcool şi de aseemenea exerciţiile fizice. Fiind persoane chiar obeze, nu le putem trimite la mişcare excesiv. O plimbare pe care toţi e important să o facem zi de zi. Ca alimentaţie e important să ştim că steatoza hepatică este dată în special de carbohodraţii rapizi, deci cei care depun grăsimea, atât în corp, grăsimea viscerală dar şi grăsimea corporală sunt carbohidraţii rapizi. Tot ce înseambă cereale, făină, paste, prăjituri, zahăr, cartofi, toate legumele amidonoase care au un indice glicemic mare. Ştim că sunt două feluri de carbohidraţi. Cei rapizi, care intră rapid în sânge şi cresc glicemia rapid şi carbohidranţii lenţi. Cereale integrale, nuci, alune, seminţe. Toate au carbohidraţi. Legumele, fructele. Cele care nu au indice glicemic foarte mare care sunt mai sănătoase şi care sunt recomandaţi în dieta oricărei persoane. Carbohidraţii rapizi ar trebui să fie incluşi ocazional în dieta noastră. 

Ce mâncăm dacă avem steatoza hepatică

Şi mierea este tot un carbohidrat rapid. Eu aş permite să se mănânce miere de 2+4 p săptămână în doze normale. O linguriţă sau o lingură. Putem să mâncăm şi cartofi, orez, dar câteva zile şi alternat. Nu mâncăm în acelaşi timp carbohidraţi rapizi în aceeaşi zi. Dulciuri, o dată pe săptămână, în weekend.  Putem să mâncăm ciocolată neagră. Nu este cea mai dulce, dar gustul de cacao este un gust foarte plăcut şi atunci dacă ne împrietenim cu ea devine foarte delicioasă. Cacao este şi un antioxidant. 

Simptomele unui ficat mărit

”Ficatul gras este o acumulare de grăsime la nivelul ficatului din cauza unui metabolism defectuos al acestor grăsimi. Putem împărți steatoza hepatică în două mari categorii: steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool, și nonalcoolică care are drept cauza obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, malnutriția, dar și scăderea rapidă în greutate. Pentru a preveni ficatul gras trebuie să avem un stil de viață sănătos, o dietă fără grăsimi, cu carne slabă, fructe și legume. De asemenea, avem nevoie de mișcare. Se manifestă prin edeme la nivelul membrelor inferioare, ascită, piele galbenă. De ciroză nu ne vindecăm.

Ce simțim dacă ficatul nu doare? Oboseală, slăbiciune, jenă sub coaste. La analize depistăm steatoza, spune medicul Bogdan Safta, la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: ficat steatoză
Parteneri
x close