Antena 3 CNN Life Cele mai scumpe și ieftine orașe din lume, în 2023: "Ne așteptăm ca inflația să continue să încetinească în 2024"

Cele mai scumpe și ieftine orașe din lume, în 2023: "Ne așteptăm ca inflația să continue să încetinească în 2024"

Inflația a influențat considerabil topul celor mai ieftine și scumpe orașe din lume, în 2023.

Cele mai scumpe și ieftine orașe din lume, în 2023: "Ne așteptăm ca inflația să continue să încetinească în 2024"
de Mia Lungu    |    30 Noi 2023   •   21:37

Zurich şi Singapore sunt cele mai scumpe orașe din lume. Cele două metropole ocupă primele poziții într-un clasament realizat de săptămânalul ''The Economist'', potrivit CNN.

Pe locul trei se află New York, fruntaș anul trecut, care împarte acum poziția cu Geneva.

Parisul este pe 7, înaintea capitalei daneze, Copenhaga, care se află pe 8, la egalitate cu Tel Aviv.

Publicația britanică estimează că, anul acesta, preţurile au crescut în medie cu 7,4% în cele 173 de oraşe studiate, o uşoară încetinire faţă de inflaţia record din 2022.

Cel mai ieftin oraș de pe pământ este Damasc, precedat de Teheran.

"Ne așteptăm ca inflația să continue să încetinească în 2024"

Creșterile de preț își încetinesc ritmul, din cauza diminuării problemelor legate de lanțul de aprovizionare, de când China a ridicat restricțiile Covid-19, la sfârșitul anului 2022.

Cu toate acestea, prețurile produselor alimentare continuă să crească, deoarece comercianții cu amănuntul transferă costurile mai mari către consumatori.

"Ne așteptăm ca inflația să continue să încetinească în 2024, pe măsură ce impactul întârziat al creșterilor ratelor dobânzilor începe să afecteze activitatea economică și, la rândul său, cererea consumatorilor", a declarat Upasana Dutt, șefa diviziei Worldwide Cost of Living din cadrul EIU, într-un comunicat.

"O nouă escaladare a războiului dintre Israel și Hamas ar duce la creșterea prețurilor la energie, în timp ce un impact mai mare decât cel așteptat al fenomenului El Niño ar duce la o creștere și mai mare a prețurilor la alimente", a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: topul orase ieftine scumpe inflatia
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close